Православни вјерници данас славе Мратиндан

24.11.2019. 08:18
0
ИЗВОР: novosti.rs

Српска православна црква и вјерници данас, 24. новембра, славе Светог мученика Стефана Дечанског. У народу празник се назива Мратиндан.

Стефан Дечански, био је син Милутина и отац цара Душана, а сматра се за једну од најтрагичнијих личности у лози Немањића.

Као млад човјек ослијепљен је, вјероватно по наређењу оца, и послат у затвор у Цариграду.

Према црквеном учењу, послије пет година Свети Никола чудотворно је вратио вид краљу Стефану који је одмах потом из захвалности саградио храм Високи Дечани, једну од најљепших грађевина византијске умјетности и средњовјековне архитектуре на нашем тлу. Наставио је ширење Србије на рачун Византије и створио од ње најмоћнију силу на Балканском полуострву. Збацио га је с престола син Душан.

Даровао је и велику икону Базилици Светог Николе у Барију. Као жртва дворских сплетки, највјероватније убијен синовљевом руком, 1336. године.

Светог Стефана Дечанског многе породице у Србији славе као крсну славу, у народу познатију као Мратиндан. Име је добила по Светом Мартину који се некада прослављао на овај дан.

Према вјеровању, Мрата у ове дане сазива све вукове и одређује им гдје ће и колико оваца појести. Он гледа колико ко ради, а онда већа с вуковима и усмјери их чије овце да подаве.

Вјерује се да домаћин који је грешан и не поштује Светог Мрату ове године у торовима може да очекује гладног вука.

Црквеном одлуком на овај дан премјештена је слава посвећена српском краљу. Завјетни је дан свих који болују од очних болести. Сматра се и заштитником вукова. У народу се и данас чује изрека: “Свети Мрата, снијег на врата”, којом је означен почетак хладног и снијежног периода године.

Према вјеровањима у појединим дијеловима Србије, ако на данашњи дан домаћин прихвати кућне послове на себе, укућанима ће кренути набоље, али ако се понаша размажено и негодује, година ће бити лоша.

Коментари 0
Повезане вијести
Данас Свети мученик Стефан Дечански – Мратиндан Данас Свети мученик Стефан Дечански – Мратиндан
Сутра Свети Стефан Дечански - Мратиндан Сутра Свети Стефан Дечански - Мратиндан
Манастир Високи Дечани прославио ктиторску славу Манастир Високи Дечани прославио ктиторску славу
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    22h 49m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    20h 51m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    19h 44m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    18h 52m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    19h 49m
    0