Православни вјерници сутра прослављају Никољдан

18.12.2019. 08:33
0
ИЗВОР: СРНА

Српска православна црква прославиће сутра Светог Николу Чудотворца - Никољдан, у помен на дан када је овај светац окончао овоземаљски живот 343. године Нове ере.
Свети Никола рођен је у Патари у породици богатих родитеља, чији је иметак након њихове смрти раздијелио сиротињи.

Врло млад је постао свештеник, а затим и епископ свог родног града. Био је потпуно посвећен свештеничком животу и милосрђу и неуморно је радио на ширењу и утврђивању Христове вјере.

Много је путовао и највећи број његових чуда, које је чинио за овоземаљског живота, везана су за путовања, нарочито за спасавање морепловаца из олуја и магле.

Сахрањен је у саборној цркви у Миру, а када су Турци у 11. вијеку освојили тај град, хришћани су мошти Светог Николе 1096. године пренијели у Бари, гдје се налазе и данас. Никољдан је, уз Јовањдан и Ђурђевдан, најчешћа слава код Срба.

Овом празнику посебно се радују дјеца, која уочи Светог Николе оставе чизмицу у коју се потајно остављају поклони. Обичај потајног остављања поклона везан је за живот Светог Николе јер он доброчинства и милосрђа никада није чинио јавно.

Свети Никола слави се у вријеме Божићног поста, па вјерници припремају искључиво рибу и другу посну храну. 

Коментари 0
Повезане вијести
Душан Обреновић, који је претучен на Косову, прије преласка у православље звао се Сулејман Муратовић Душан Обреновић, који је претучен на Косову, прије преласка у православље звао се Сулејман...
Кинескиња Сигрид у Острогу примила православље и добила име Василија Кинескиња Сигрид у Острогу примила православље и добила име Василија
Данас Никољдан Данас Никољдан
Најчитаније
 • Погинуо директор Студентског дома у Фочи
  17h 19m
  0
 • Познато стање директора КПЗ Фоча: Више од 24 сата лежао повријеђен
  13h 39m
  0
 • Како је Милош Обреновић тјерао мушкарце да се жене
  3h 30m
  0
 • Божовић присуствовао литургији у Саборном храму Свете Тројице (ФОТО)
  22h 8m
  0
 • Џудо судија из Бањалуке спасао живот младој такмичарки на првенству Балкана
  21h 58m
  0