Пред Црвеним стијенама и Русима застаје дах

23.05.2023. 18:33
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Нетакнута природа, адреналин и љубав ка алпинизму привукли су на Романију руске студенте на размјени у Београду, који су уживајући у планинским походима вија ферате “Соколов пут” осјетили чари висина на Црвеним стијенама пред којима застаје дах.

Далеко од асфалта и ужурбаности највећег града Србије, студенти из Санкт Петербурга прошли викенд замијенили су адреналинским изазовима и панорамским разгледањем популарне дестинације на истоку Српске.

Члан Управног одбора Планинарског друштва “Гласинац” из Сокоца и водич Мирослав Дивчић рекао је за “Глас Српске” да им је веома драго да су угостили студенте из Русије што, како каже, потврђује да њихова планина постаје све препознатљивија у свијету.

- Два студента су нас посјетили у новембру, јер су чули за вија ферату и тада је договорен долазак групе на прољеће. Заљубљени су у авантуристички туризам и одушевљени Романијом и њеним природним љепотама иако долазе из земље која обилује природним атракцијама - рекао је Дивчић.

Како каже, Руси су жељни авантуре и адреналина, али нису класични планинари.

- Сви су успјешно завршили успон и одушевљени виђеним. Слике су стигле и до Санкт Петербурга, а импресионирани су гостопримством и срдачношћу наших људи - рекао је Дивчић.

По много чему ова ферата се издвојила од других.

- Има доста вија ферата у БиХ, али “Соколов пут” је због саме морфологије стијена и приступачности, али и професионалности људи који раде, вјероватно најпосјећенија код нас, па и шире -  казао је Дивчић.

Наглашава да је лани имао прилику да предводи госте српског поријекла који генерацијама живе у Лас Вегасу.

- Ту су били и алпинисти из Лондона, али и група Малезијаца. Честе су и посјете из Катара и Дубаија који су на пропутовању у нашој земљи.  Ова вија ферата је намијењена за планинаре, али и за почетнике и туристе. На нама је највиша одговорности када дођу туристи без искуства, јер су планинари навикли на слично - рекао је Дивчић.

Свака  посјета их радује, а како каже, највише из земаља у којима алпинизам има дугу традицију.

- Прије петнаестак дана смо имали три групе Словенаца по 50 људи из Марибора. Када нам дођу гости из земље гдје је алпинизам доста заступљен знамо да смо на добром путу - казао је Дивчић.

Иако је прољеће са собом донијело падавине и неповољне услове за успоне,

имају најаве да ће у остатку маја и комплетном јуну бити велики број посјета.

-  Биће пуно све до јесени, јер ми затварамо сезону пењања крајем октобра зависно од временских услова. Зими не препоручујемо никоме пењање, јер увијек постоји могућност ерозије камења - казао је он.

Секретар ПД “Гласинац” Вера Мијатовић казала је за “Глас Српске” да је пандемија вируса корона људе приближила природи од које ни послије ње нису одустали.

 - Ова ферата је интересантна љубитељима адреналина, а корона је у многоме утицала да људи изађу у природу. Од тада видимо да се све више људи пење, шета и ужива у активном одмору - рекла је Мијатовићева.

Стазе

Вера Мијатовић нагласила је да су недавно организовали велики традиционални прољећни поход  “Врховима Романије”.

 - Стазе су идеалне, маркиране и приступачне за све узрасте. Лани смо маркирали три хајдучке стазе на Романији и то су “Старина Новак”, “Дијете Грујица” и “Мали Радојица”. У близини планинарског дома је и адреналин парк за дјецу од шест до 12 година, тако да је доступан и тај садржај за најмлађе - рекла је Мијатовићева.

Пише: Милош Васиљевић

Коментари 0
Повезане вијести
Основци из Источне Илиџе посјетили Црвене стијене на Романији Основци из Источне Илиџе посјетили Црвене стијене на Романији
Тамара Тошић најмлађи пењач на ферати Соколов пут Тамара Тошић најмлађи пењач на ферати Соколов пут
Градоначелник Париза: Руски и бјелоруски спортисти неће бити добродошли Градоначелник Париза: Руски и бјелоруски спортисти неће бити добродошли
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    6h 54m
    8
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    22h 24m
    0
  • Џудо савез Републике Српске: Редовна Скупштина 4. јуна на Јахорини
    21h 38m
    0
  • На Васкршњем базару прикупљено 2.820 КМ
    21h 55m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    9h 25m
    0