Пред нама је Велика субота

17.04.2020. 21:34
0
ИЗВОР: srpskainfo

Сутра је други дан хришћанске жалости, након Великог петка када је Христ разапет на Голготи.  Велика субота је празник посвећен успомени на погреб Исуса Христа и његов силазак у Ад. Православна црква вјерује да је Христос тог дана био у гробу Телом, а да је духом био у Аду. Велика субота је дио страсне седмице и уводи у Васкршње празнике.

Јутрење Велике суботе у новије вријеме не служи се рано изјутра, већ на Велики петак увече. Пред симболичним Христовим гробом, уз кађење и држање свијећа, врши се слика Христовог погреба.

Слави се побједа Христова над смрћу и први пут се сазнаје да је ово благословена субота у којој Спаситељ лежи мртав, преблагословена субота. У њој је Спаситељ уснио, уз Његово обећање да ће Васкрснути у трећи дан.

Велика субота је дан уочи Васкрса у коме се завршавају послови неопходни за дочек великог празника. Спрема се и чисти кућа, боје јаја, по правилу изјутра обавезно прије изласка сунца. У Хомољу се мијеси колач – васкршњак – окићен босиљком, као и мањи колачићи. На Велику суботу се не ради у пољу и жене не раде ручне радове.

Најраширенији назив за данашњи празник је Велика субота, али се у неким крајевима овај дан зове и Страсна субота, Завалита субота, Црвена субота и Дугачка субота. Сви ови називи подсећају на дуге Христове мука на распећу. 

Коментари 0
Повезане вијести
Данас Велика субота Данас Велика субота
Данас Велика субота Данас Велика субота
Сутра Велика субота Сутра Велика субота
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    23h 32m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    21h 34m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    20h 27m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    19h 35m
    1
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    14h 2m
    1