Предавање о опасностима употребе ватреног оружја

23.05.2022. 17:31
0
ИЗВОР: srna.rs

Службеници Полицијске станице Источно Ново Сарајево данас су у Средњој школи "28. јуни" у Источном Новом Сарајеву одржали едукативно предавање у оквиру кампање "Оружје не штити, оружје убија", с циљем подизање свијести код ученика о опасностима које настају усљед нестручне употребе ватреног оружја или минско-експлозивних средстава.

Портпарол Полицијске управе Источно Сарајево Весна Стокановић навела је да је спровођење овог едукативног предавања од великог значаја за младе.

- Свједоци смо да се и сада на јавним површинама могу наћи минско-експлозивна средства и нелегално оружје и зато ову превентивну кампању спроводимо како бисмо грађанима указали на опасности које могу да настану - рекла је Стокановићева и додала да је ученицима подијељен и едукативни материјал о опасностима и посљедицама које настају руковањем нелегалним оружјем и минско-експлозивним средствима.

Стокановићева је апеловала да сви грађани пријаве нелегално оружје најближој полицијској станици или на бесплатан број 122, а уколико пронађу минско-експлозивна средства, да их не дирају него одмах обавијесте полицију или Републичку управу цивилне заштите.

За четири године, према истраживању у области малог оружја и лаког наоружања 2012-2016. године, у БиХ је евидентирно 29 несрећних случајева са смртним посљедицама изазваним ватреним оружјем.

Подаци министарстава унутрашњих послова у БиХ говоре да су овакви несрећни случајеви подједнако чести у свим дијеловима БиХ, укључујући Федерацију БиХ, Републику Српску и дистрикт Брчко.

Убиства извршена у кругу породице чине 28,9 одсто свих убистава, што значи да је свако четврто лице убијено у БиХ, убио члан породице. Жене су примарне жртве, а двије трећине свих убијених жена убију чланови породице, наведено је у промотивним летку. 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Премијера документарног филма "Прича поносног пука" Премијера документарног филма "Прича поносног пука"
Сезона гријања у Источном Новом Сарајеву продужена због ниских температура Сезона гријања у Источном Новом Сарајеву продужена због ниских температура
Кошаркаши „Славије“ у суботу дочекују „Спартак“ из Приједора Кошаркаши „Славије“ у суботу дочекују „Спартак“ из Приједора
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    19h 18m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    22h 42m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    18h 11m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    9h 48m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    9h 29m
    0