Predavanje o opasnostima upotrebe vatrenog oružja

23.05.2022. 17:31
0
IZVOR: srna.rs

Službenici Policijske stanice Istočno Novo Sarajevo danas su u Srednjoj školi "28. juni" u Istočnom Novom Sarajevu održali edukativno predavanje u okviru kampanje "Oružje ne štiti, oružje ubija", s ciljem podizanje svijesti kod učenika o opasnostima koje nastaju usljed nestručne upotrebe vatrenog oružja ili minsko-eksplozivnih sredstava.

Portparol Policijske uprave Istočno Sarajevo Vesna Stokanović navela je da je sprovođenje ovog edukativnog predavanja od velikog značaja za mlade.

- Svjedoci smo da se i sada na javnim površinama mogu naći minsko-eksplozivna sredstva i nelegalno oružje i zato ovu preventivnu kampanju sprovodimo kako bismo građanima ukazali na opasnosti koje mogu da nastanu - rekla je Stokanovićeva i dodala da je učenicima podijeljen i edukativni materijal o opasnostima i posljedicama koje nastaju rukovanjem nelegalnim oružjem i minsko-eksplozivnim sredstvima.

Stokanovićeva je apelovala da svi građani prijave nelegalno oružje najbližoj policijskoj stanici ili na besplatan broj 122, a ukoliko pronađu minsko-eksplozivna sredstva, da ih ne diraju nego odmah obavijeste policiju ili Republičku upravu civilne zaštite.

Za četiri godine, prema istraživanju u oblasti malog oružja i lakog naoružanja 2012-2016. godine, u BiH je evidentirno 29 nesrećnih slučajeva sa smrtnim posljedicama izazvanim vatrenim oružjem.

Podaci ministarstava unutrašnjih poslova u BiH govore da su ovakvi nesrećni slučajevi podjednako česti u svim dijelovima BiH, uključujući Federaciju BiH, Republiku Srpsku i distrikt Brčko.

Ubistva izvršena u krugu porodice čine 28,9 odsto svih ubistava, što znači da je svako četvrto lice ubijeno u BiH, ubio član porodice. Žene su primarne žrtve, a dvije trećine svih ubijenih žena ubiju članovi porodice, navedeno je u promotivnim letku. 

 

Komentari 0
Povezane vijesti
U aprilu rođene 32 bebe U aprilu rođene 32 bebe
Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
Kaldesići Ontario zamijenili Istočnim Sarajevom Kaldesići Ontario zamijenili Istočnim Sarajevom
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    17h 56m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    16h 51m
    3
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    11h 39m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    12h 45m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    21h 13m
    0