Предложено продужавање забране уласка у ЕУ

08.04.2020. 21:06
0
ИЗВОР: СРНА

Европска комисија предложила је да до 15. маја буде продужена забрана уласка у ЕУ држављанима земаља које нису чланице блока, која је уведена због пандемије вируса корона, јавила је агенција Анадолија.

Чланице ЕУ усвојиле су 17. марта забрану у трајању од 30 дана, а од тада у земље блока могу да путују само здравствени радници и истраживачи.

Комисија је сада затражила да се продужи период забране, како би се осигурало да све мјере предузете против пандемије изврше максималан утицај.

Технички, државе чланице ЕУ су те које треба да координишу мјере и уведу забрану путовања, јер Унија није правно компетентна да спроводи такве мјере.

Из Европске комисије наглашавају да мјере забране путовања могу бити ефикасне само уколико их се придржавају све државе чланице ЕУ.

За продужетак забране потребна је координација укупно 30 земаља, укључујући чланице ЕУ које се још нису придружиле Шенгенској зони – Бугарска, Румунија, Хрватска и Кипар – и земље које нису чланице ЕУ, а које су дио зоне без граничних прелаза – Норвешка, Лихтенштајн, Швајцарска и Исланд.

Одлука о продужавању очекује се у сљедећих неколико седмица.

Коментари 0
Повезане вијести
БиХ остаје без милијарде евра из ЕУ програма раста БиХ остаје без милијарде евра из ЕУ програма раста
Сваки десети становник ЕУ није могао да обезбиједи оброк са месом сваки други дан Сваки десети становник ЕУ није могао да обезбиједи оброк са месом сваки други дан
БиХ остала без приступних преговора? БиХ остала без приступних преговора?
Најчитаније
 • Ово је полицајац који је убијен у Лозници
  19h 40m
  5
 • Ушао у лифт у суботу, а изашао у понедјељак
  11h 44m
  0
 • Рањени полицајац открио детаље крвавог пира Албанца
  9h 14m
  1
 • Од морбила преминуо младић у Сарајеву
  17h 3m
  0
 • Прекид електричне енергије у Палама
  20h 51m
  0