Предмет похвале или кривично дјело?

10.10.2020. 10:38
6

Приликом јучерашње посјете Источном Сарајеву, премијер Републике Српске, Радован Вишковић, изјавио је да је са в.д. директором Болнице "Србија", Небојшом Шешлијом, договорио да Влада Републике Српске изнађе додатна средства како би ова здравствена установа "могла да пензионише одређени број радника, а да на њихово мјесто буду примљени нови радници здравствене струке".

Шешлија је, изјавом за медије, појаснио да ће се обећаним средствима платити доприноси радницима који имају више од 40 година стажа, али немају 65 година живота и желе да иду у пензију.

Вијест која је у дијелу медија представљена као успјех Владе Републике Српске и менаџмента Болнице "Србија", изазива забринутост код јавности и наводи на питање да ли смо, као друштво, дотакли цивилизацијско дно, гдје испуњавање законских обавеза у погледу уплате доприноса за здравствено и пензионо осигурање власт приказује као успјех?

Јавности ради, потребно је истаћи да Болница "Србија", као ни било који други послодавац, не може самоиницијативно и једнострано, било ког радника "пензионисати" јер има више од 40 година радног стажа, уколико радник нема 65 година живота.

Према ријечима менаџмента Болнице "Србија" закључујемо да је један број радника који имају више од 40 година стажа, али не и 65 година живота, ипак изразио жељу за споразумним раскидом уговора о раду ради одласка у пензију, али им је то право ускраћено због чињенице да им нису уплаћени доприноси за пензионо осигурање.

Занимљиво је да ово није само повреда права из радног односа радника у здравственом сектору, које је власт називала херојима током пандемије коронавируса, него је Кривични законик ово чак окарактерисао као кривично дјело, јер је чланом 212. прописао да ће се новчаном казном или казном затвора до једне године казнити онај ко се свјесно не придржава закона или других прописа о социјалном осигурању и тиме ускрати или ограничи неком лицу право које му припада.

Остављамо читаоцима на процјену да ли се ради о гесту вриједном хвале или о јавном признању кривичног дјела од стране одговорних лица.

Коначно, намеће се питање какву поруку власт шаље приватним послодавцима и гдје црпи легитимитет за инсистирање да ти послодавци редовно измирују своје обавезе по основу пензионог и здравственог осигурања, уколико иста та власт, чак и за раднике у здравственом сектору, не уплаћује исте те обавезе?

Коментари 6
  • Generic placeholder image
    Petar 12.10.2020. 21:42
    Prije objavljivanja vijesti i pisanja bombastičnog naslova, malo bolje proučite važeće zakonske propise.
  • Generic placeholder image
    Crni 12.10.2020. 15:06
    Radnici koji na ovako nezakonit nacin odu u penziju su osteceni jer im se ne racuna adekvatan prosjek penzije.
    Direktor nije validna licnost i nemoze potpisati rjesenje o prestanku radnog odnosa.
    Zato buduci penzioneri neka tuze i direktora i PIO.
  • Generic placeholder image
    Pero 11.10.2020. 23:15
    Besramno krše zakon i umjesto da se poklope ušima oni se javno hvale prikazujuci taj kriminal kao tobože uspjeh.
  • Generic placeholder image
    Rrrr 10.10.2020. 15:43
    Ma sačekati da napune 65 godina odna svi po sili zakona moraju u umanjenu penziju.E to onda nije kriminal jer niti ko to spominje niti je koga briga.A svi koji nešto obećavaju samo skupljaju polotičke poene kao i dosad.
  • Generic placeholder image
    Radnica 10.10.2020. 14:39
    Ma najbolje da čekaju da svi radnici navrše 65 godina i da po sili zakona odu u umanjenu penziju bez obzira koliko su radili.To niko ne naziva krivičnim djelom,a to je čisti kriminal..
  • Generic placeholder image
    Aaa 10.10.2020. 10:48
    Ovo je nevidjen bezobrazluk. Naravno da je kaznjivo neuplacivanje doprinosa I ovih primjera je bilo na pretek na nekim ustanovama javnog karaktera.Dno dna izjava Viskovica.Sesliji dati da upravlja bolnicom je sramota cak I za drzavu kakva je BiH!!!
Повезане вијести
Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Наш град у марту постао богатији за 33 бебе Наш град у марту постао богатији за 33 бебе
Најчитаније
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    11h 42m
    0
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    22h 0m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    22h 6m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    22h 4m
    0
  • Паљанин Горан Круљ освојио злато на Eвропском првенству у дизању тегова
    10h 15m
    0