Предсједништво БиХ дало сагласност да војска гаси пожаре

31.03.2022. 18:13
0
ИЗВОР: srna.rs

Предсједништво БиХ донијело је данас одлуку о ангажману Оружаних снага за потребе пружања помоћи цивилним органима у гашењу пожара на подручју општина Прозор/Рама и Коњиц.

На сједници су донесене и одлуке о прихватању више амандмана на раније закључене уговоре, међу којима на уговоре са Европском инвестиционом банком /ЕИБ/ о финансирању водоводне и канализационе мреже у Републици Српској и Федерацији БиХ /ФБиХ/, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Прихваћени су и амандмани на уговор са Европском банком за обнову и развој /ЕБРД/ о финансирању модернизације путева у ФБиХ, те на споразум о финансирању програма активности прекограничне сарадње Србија-БиХ за 2020. годину између Европске комисије, Владе Србије и БиХ.

Предсједништво је прихватило и амандмане на уговоре са ЕБРД-ом о грантовима за финансирање дионице Поприкуше-Немила и тунела Иван на коридору "Пет це", као и на уговор са ЕБРД-ом за водовод у Брчком, те споразум о зајму са Међународном банком за обнову и развој /ИБРД/ за пројекат модернизације водних и санитарних услуга.

Прихваћени су и амандмани на споразум о гранту са ИБРД-ом за Пројекат модернизације водног и санитарног сектора за БиХ, те Уговор са ЕИБ за финансирање Пројекта болнице у Републици Српској.

Донијете су одлуке о давању одобрења за закључивање више уговора и споразума, међу којима споразума о бесповратној помоћи Јапана у износу 500 милиона јена, те, такође, споразума са Јапаном о бесповратној помоћи у износу 100 милиона јена за опремање медицинских установа у БиХ.

На сједници је донијето и више других одлука, међу којима одлука о покретању поступака за вођење преговора ради закључивања споразума са Србијом о начину финансирања и припрема за спровођење пројекта "Хидротехнички и багерски радови на уређењу критичног сектора за пловидбу - ушће Дрине и Саве".

Предсједништво БиХ дало је одобрења за закључивање неколико међународних докумената међу којима протокола о сарадњи Министарства правде у Савјету министара и Генералног тужилаштва Русије.

Донијете су и одлуке о прихватању и ратификацији више споразума, укључујући споразум између БиХ и Србије о заједничким локацијама на граничним прелазима и споразума са Њемачком развојном банком о спровођењу пројекта Енергетска ефикасност у јавним зградама у Републици Српској у износу од 10 милиона евра.

Коментари 0
Повезане вијести
Бакир Изетбеговић признао пораз у утрци за бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић признао пораз у утрци за бошњачког члана Предсједништва БиХ
Хеликоптерски сервис Српске наставља гашење пожара у Националном парку Сутјеска Хеликоптерски сервис Српске наставља гашење пожара у Националном парку Сутјеска
Додик кандидат за предсједника Српске, Цвијановићева за Предсједништво БиХ Додик кандидат за предсједника Српске, Цвијановићева за Предсједништво БиХ
Најчитаније
 • Тужилаштво потврдило хапшење Лучића
  13h 19m
  10
 • Лице лишено слободе због покушаја убиства у Источном Новом Сарајеву
  14h 32m
  6
 • Бабаљ: "Незнани јунак из власти подржао СДС, нестала три гласа за ПДП" (ВИДЕО)
  9h 45m
  0
 • Драгица храбрим кораком гази стазу од трња до звијезда
  13h 41m
  2
 • Иста цијена струје и љети и зими
  16h 5m
  6