Представљен изглед хрватских кованица евра с ликом Тесле

04.02.2022. 14:52
0
ИЗВОР: politika.rs

На сjедници Националног вијећа за увођење евра као службене валуте у Хрватској, одржаној данас, представљено је како ће изгледати кованице евра са ликом Николе Тесле.

- На кованицама евра и цента који ће бити у оптицају у Хрватској и осталих 19 земаља чланица европодручја наћи ће се дизајн мотива који ће представљати Хрватску, а влада је закључком потврдила да су мотиви: хрватска шаховница, географска карта Републике Хрватске, куна, лик Николе Тесле и писмо глагољица - рекао је премијер Андреј Пленковић, који је предсједавао сједницом.

Шаховница ће бити подлога, онда карта Хрватске на два евра, куна на кованици од једног евра, Тесла на 50, 20 и 10 цента, а глагољицом ће бити исписано ХР на новчићима од пет, два и једног цента, откривено је раније.

На кованици од два евра ће бити исписан и стих из Гундулићеве Химне слободе „О лијепа, о драга, о слатка слободо”, пренио је ТАНЈУГ.

Националним планом замјене хрватске куне евром, који је влада донијела у децембру 2020, како се подсјећа, предвиђен је одабир мотива и њихова графичка рјешења за хрватске еврокованице, а Хрватска народна банка је одређена као институција која ће организовати набавку новчаница и кованог новца евра.

За разлику од банкнота евра, које су једнаке у свим чланицама еврозоне, ковани новац евра и цента има обиљежја земље која га је издала, при чему су на наличју приказани национални симболи те земље.

С обзиром на захтјевност производње кованог новца, припремне активности су већ започете.

Израда кованог новца евра с хрватским симболима требало би да започну најраније шест мјесеци прије дана увођења евра, односно након одлуке Већа ЕУ да Хрватска уводи евро, саопштила је хрватска влада.

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица смрти Николе Тесле – господара муња, генија који је освијетлио свијет Годишњица смрти Николе Тесле – господара муња, генија који је освијетлио свијет
Вијенац за Николу Теслу умјесто на споменику завршио у кеси за смеће Вијенац за Николу Теслу умјесто на споменику завршио у кеси за смеће
Никола Тесла - творац новог техничког поретка свијета Никола Тесла - творац новог техничког поретка свијета
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    3h 29m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    21h 34m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    17h 43m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    21h 22m
    4
  • Снијег поново забијелио БиХ
    15h 50m
    0