Predstavljen izgled hrvatskih kovanica evra s likom Tesle

04.02.2022. 14:52
0
IZVOR: politika.rs

Na sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje evra kao službene valute u Hrvatskoj, održanoj danas, predstavljeno je kako će izgledati kovanice evra sa likom Nikole Tesle.

- Na kovanicama evra i centa koji će biti u opticaju u Hrvatskoj i ostalih 19 zemalja članica evropodručja naći će se dizajn motiva koji će predstavljati Hrvatsku, a vlada je zaključkom potvrdila da su motivi: hrvatska šahovnica, geografska karta Republike Hrvatske, kuna, lik Nikole Tesle i pismo glagoljica - rekao je premijer Andrej Plenković, koji je predsjedavao sjednicom.

Šahovnica će biti podloga, onda karta Hrvatske na dva evra, kuna na kovanici od jednog evra, Tesla na 50, 20 i 10 centa, a glagoljicom će biti ispisano HR na novčićima od pet, dva i jednog centa, otkriveno je ranije.

Na kovanici od dva evra će biti ispisan i stih iz Gundulićeve Himne slobode „O lijepa, o draga, o slatka slobodo”, prenio je TANJUG.

Nacionalnim planom zamjene hrvatske kune evrom, koji je vlada donijela u decembru 2020, kako se podsjeća, predviđen je odabir motiva i njihova grafička rješenja za hrvatske evrokovanice, a Hrvatska narodna banka je određena kao institucija koja će organizovati nabavku novčanica i kovanog novca evra.

Za razliku od banknota evra, koje su jednake u svim članicama evrozone, kovani novac evra i centa ima obilježja zemlje koja ga je izdala, pri čemu su na naličju prikazani nacionalni simboli te zemlje.

S obzirom na zahtjevnost proizvodnje kovanog novca, pripremne aktivnosti su već započete.

Izrada kovanog novca evra s hrvatskim simbolima trebalo bi da započnu najranije šest mjeseci prije dana uvođenja evra, odnosno nakon odluke Veća EU da Hrvatska uvodi evro, saopštila je hrvatska vlada.

Komentari 0
Povezane vijesti
Godišnjica smrti Nikole Tesle – gospodara munja, genija koji je osvijetlio svijet Godišnjica smrti Nikole Tesle – gospodara munja, genija koji je osvijetlio svijet
Vijenac za Nikolu Teslu umjesto na spomeniku završio u kesi za smeće Vijenac za Nikolu Teslu umjesto na spomeniku završio u kesi za smeće
Nikola Tesla - tvorac novog tehničkog poretka svijeta Nikola Tesla - tvorac novog tehničkog poretka svijeta
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    22h 19m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    13h 17m
    10
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    21h 43m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    19h 58m
    12
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    21m
    0