Представљен роман "Омама"

12.05.2022. 19:19
0
ИЗВОР: srna.rs

На Филозофском факултету на Палама вечерас је представљен роман Слободана Владушића "Омама", који говори о нестанку српског радника у Берлину 1928. године, а један од главних јунака је чувени писац Милош Црњански.

Владући је изјавио новинарима да је ријеч о историјском трилеру у којем Црњански у вајмарском Берлину покушава да заједно са још једним човеком открије гдје је нестао српски радник.

- Црњански креће у потрагу за тим несталим радником, а у потрази га прати Милош Веруловић, војни савјетник у посланству. Прича тако почиње, а крај је мало компликованији - навео је Владушић.

Владушић, који је овогодишњи лауреат награде Матице српске "Бескрајни плави круг" за најбољи роман прошле године, наводи да му награда свакако значи, али да не би требало да буде основни циљ приликом писања романа.

Према његовим ријечима, њему је подједнако значајно и када му се читаоци јављају и када са њим подијеле утиске о ономе о чему је писао.

- У том смислу, битно је да роман има реакцију, а награда јесте једна врста реакције, док су поруке и писма читалаца друга врста. Мени је значајно и једно и друго - наводи Владушић.

Слободан Владушић је српски књижевник, есејиста, романописац и публициста. Рођен 1973. у Суботици. Ради као доцент на Филозофском факултету у Новом Саду. Био је уредник књижевног часописа "Реч".

Добитник је многих престижних награда, као што је "Борислав Пекић", "Златни сунцокрет", "Милан Богдановић", "Исидора Секулић" и "Светозар Ћоровић".

Промоцију романа организовала је Катедра за србистику Филозофског факултета на Палама у оквиру "Академије лијепих ријечи".

Коментари 0
Повезане вијести
Априлска филмотека посвећена Горану Паскаљевићу Априлска филмотека посвећена Горану Паскаљевићу
Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО) Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
Прикупљено 55 доза крви у Палама Прикупљено 55 доза крви у Палама
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    17h 26m
    5
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    26.04.2024
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    20h 9m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    15h 1m
    6
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    23h 54m
    0