Представљена монографија о Милану Гутовићу

08.12.2023. 19:11
0
ИЗВОР: srna.rs

У оквиру Међународног фестивала малих сцена и монодраме Републике Српске, вечерас је у Источном Сарајеву представљена монографија о легендарном српском глумцу Милану Гутовићу аутора Татјане Њежић.

Њежићева је Срни рекла да је монографија припадајући дио награде "Добричин прстен" за животно дјело коју додјељује Удружење драмских умјетника Србије, а чији је лауреат Гутовић постхумно постао 2021. године на приједлог тадашњег предсједника Удружења Воје Брајовића.

- Након тога Удружење драмских уметника ме је изабрало да напишем монографију о Ланету. Настојала сам да ствар посматрам из перспективе трага који је оставио и то сам настојала да предочим. То је први и највећи део књиге у виду приче кроз коју се преплиће неколико нивоа - појаснила је Њежићева.

Један ниво, додала је Њежићева, су изјаве других, најчешће релевантних људи о Гутовићу и његовом раду, а један дио је оно што је он говорио о својим улогама или ситуацијама у животу.

Према њеним ријечима, монографија садржи попис Гутовићевих позоришних, филмских и телевизијских остварења, награда и признања, као и стотињак фотографија из његових бројних улога.

Њежићева је описала Гутовића као чудесног глумца и човјека, који никада никога није оставио равнодушним.

- Многи су га критиковали због улоге у `Тесној кожи` која нема нарочиту уметничку вредност. Многи су га питали зашто прихвата улоге које немају уметнички волумен. Он је одговарао да се у било каквом пројекту може бити најбољи, а он је ту био вансеријски, што је тест времена и потврдио - нагласила је Њежићева.

На промоцији су о Милану Гутовићу говорили и глумац Александар Дуњић, као и редитељ и драматург Милан Мађарев.

На програму Фестивала малих сцена и монодраме сутра од 18.00 часова је гостовање Српског културног и просвјетног друштва "Просвјета" из Бањалуке са монодрамом "К`о камен - Веленка Брстинова и кћер јој Драгана" према тексту Драгане Мандрапе из Источног Сарајева, коју ће извести Љиљана Чекић.

Од 20.00 часова на програму је представа Народног позоришта Ниш "Херој нације" према тексту Ивана М. Лалића у којој играју Драган Божа Марјановић, Снежана Петровић, Урош Милојевић, Уна Костић и Драгиша Вељковић.

У недјељу, 10. децембра, од 18.00 часова на програму је монодрама "Госпођа Милихброт" коју ће одиграти Горица Поповић, која потписује и режију.

Од 20.00 часова гостује "Опера б.б." из Загреба и Фестивал "Ровињ" са представом "Карлота Кризи - од Вижинаде до вјечности" у којој играју Анамарија Серда и Роналд Браус.

Посљедњег фестивалског дана, у понедјељак, 11. децембра од 13.00 часова публици ће се представити "Арт кварт" из Крагујевца са монодрамом "Живот пише љубавне романе" коју игра Јасмина Димитријевић.

Истог дана од 18.00 часова на програму је Прво приградско позориште "Пулс театар" из Лазаревца са монодрамом "Е, не дам бре"коју игра Маја Софронијевић.Увече, од 20.00 часова публици ће се представити "Дис театар младих" из Бањалуке са представом "Ја /о/ мени" у режији Велимира Тече, а играју Мина Лазаревић и Срђан Ивановић.Након тога је предвиђено уручење награда и свечано затварање фестивала.

Све представе и монодраме се играју у сали Културног центра Источно Ново Сарајево.

У пратећем програму Фестивала предвиђена је изложба и промоције књига, а улаз је слободан.

Покровитељи Фестивала су Министарство просвјете и културе Републике Српске, Министарство културе Србије, град Источно Сарајево и општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, а пријатељи Матична библиотека Источно Сарајево и Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву.

Коментари 0
Повезане вијести
Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“ Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“
Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево
Најчитаније
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    20h 18m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    21h 29m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    22h 55m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    23h 0m
    0
  • Света тајна Јелеосвећења у Храму Светог Василија Острошог у сриједу
    3h 9m
    0