Predstavljena monografija o Milanu Gutoviću

08.12.2023. 19:11
0
IZVOR: srna.rs

U okviru Međunarodnog festivala malih scena i monodrame Republike Srpske, večeras je u Istočnom Sarajevu predstavljena monografija o legendarnom srpskom glumcu Milanu Gutoviću autora Tatjane Nježić.

Nježićeva je Srni rekla da je monografija pripadajući dio nagrade "Dobričin prsten" za životno djelo koju dodjeljuje Udruženje dramskih umjetnika Srbije, a čiji je laureat Gutović posthumno postao 2021. godine na prijedlog tadašnjeg predsjednika Udruženja Voje Brajovića.

- Nakon toga Udruženje dramskih umetnika me je izabralo da napišem monografiju o Lanetu. Nastojala sam da stvar posmatram iz perspektive traga koji je ostavio i to sam nastojala da predočim. To je prvi i najveći deo knjige u vidu priče kroz koju se prepliće nekoliko nivoa - pojasnila je Nježićeva.

Jedan nivo, dodala je Nježićeva, su izjave drugih, najčešće relevantnih ljudi o Gutoviću i njegovom radu, a jedan dio je ono što je on govorio o svojim ulogama ili situacijama u životu.

Prema njenim riječima, monografija sadrži popis Gutovićevih pozorišnih, filmskih i televizijskih ostvarenja, nagrada i priznanja, kao i stotinjak fotografija iz njegovih brojnih uloga.

Nježićeva je opisala Gutovića kao čudesnog glumca i čovjeka, koji nikada nikoga nije ostavio ravnodušnim.

- Mnogi su ga kritikovali zbog uloge u `Tesnoj koži` koja nema naročitu umetničku vrednost. Mnogi su ga pitali zašto prihvata uloge koje nemaju umetnički volumen. On je odgovarao da se u bilo kakvom projektu može biti najbolji, a on je tu bio vanserijski, što je test vremena i potvrdio - naglasila je Nježićeva.

Na promociji su o Milanu Gutoviću govorili i glumac Aleksandar Dunjić, kao i reditelj i dramaturg Milan Mađarev.

Na programu Festivala malih scena i monodrame sutra od 18.00 časova je gostovanje Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva "Prosvjeta" iz Banjaluke sa monodramom "K`o kamen - Velenka Brstinova i kćer joj Dragana" prema tekstu Dragane Mandrape iz Istočnog Sarajeva, koju će izvesti Ljiljana Čekić.

Od 20.00 časova na programu je predstava Narodnog pozorišta Niš "Heroj nacije" prema tekstu Ivana M. Lalića u kojoj igraju Dragan Boža Marjanović, Snežana Petrović, Uroš Milojević, Una Kostić i Dragiša Veljković.

U nedjelju, 10. decembra, od 18.00 časova na programu je monodrama "Gospođa Milihbrot" koju će odigrati Gorica Popović, koja potpisuje i režiju.

Od 20.00 časova gostuje "Opera b.b." iz Zagreba i Festival "Rovinj" sa predstavom "Karlota Krizi - od Vižinade do vječnosti" u kojoj igraju Anamarija Serda i Ronald Braus.

Posljednjeg festivalskog dana, u ponedjeljak, 11. decembra od 13.00 časova publici će se predstaviti "Art kvart" iz Kragujevca sa monodramom "Život piše ljubavne romane" koju igra Jasmina Dimitrijević.

Istog dana od 18.00 časova na programu je Prvo prigradsko pozorište "Puls teatar" iz Lazarevca sa monodramom "E, ne dam bre"koju igra Maja Sofronijević.Uveče, od 20.00 časova publici će se predstaviti "Dis teatar mladih" iz Banjaluke sa predstavom "Ja /o/ meni" u režiji Velimira Teče, a igraju Mina Lazarević i Srđan Ivanović.Nakon toga je predviđeno uručenje nagrada i svečano zatvaranje festivala.

Sve predstave i monodrame se igraju u sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo.

U pratećem programu Festivala predviđena je izložba i promocije knjiga, a ulaz je slobodan.

Pokrovitelji Festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo kulture Srbije, grad Istočno Sarajevo i opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, a prijatelji Matična biblioteka Istočno Sarajevo i Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
U aprilu rođene 32 bebe U aprilu rođene 32 bebe
Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    1h 54m
    0
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    1h 18m
    0
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    22h 11m
    1
  • Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog
    16h 2m
    1
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    1h 12m
    0