Предузеће "ТГТ Техногас" испоручује кисеоник и Болници "Србија"

27.09.2021. 19:36
7
ИЗВОР: Катера

Болница "Србија" из Источног Сарајева је током текуће године набављала кисеоник од фирме "ТГТ Техногас" Лакташи, за коју је Агенција за лијекове БиХ потврдила да није регистрована ни овлаштена за увоз медицинског кисеоника, пише портал "Спин инфо".

Према писању овог портала, а према подацима са портала јавних набавки, Болница "Србија" је посљедњи пут кисеоник по цијени од 335.200 КМ набавила у мају 2021. године.

Једини понуђач је била управо спорна "ТГТ Техногас" фирма из Лакташа, чији директор је бивши министар унутрашњих послова Републике Српске Станислав Чађо.

Слика

Фото: Спин инфо

Међутим, према писању портала Алтернативне телевизије (АТВ), фирма "ТГТ Техногас" посједује рјешење Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ, који је потписао директор Александар Золак, а којим се дозвољава стављање у промет лијека "Медицински кисеоник УТП".

Према фотографији документа, који је објавио портал ове телевизије, јасно се види потпис Александра Золака 14. фебруара 2017. године, а то рјешење важи до 13. фебруара 2022. године.

Међутим, директор Агенције за лијекове БиХ Александар Золак у разговору за портал "Инсајдер ин" каже да фирма "ТГТ Техногас" није регистрована за промет медицинског кисеоника.

- Они јесу регистровани за промет медицинских средстава, али за промет лијекова нису. А медицински кисеоник је лијек - каже Золак.

Золак каже да је "ТГТ Техногас" носилац дозволе за медицински кисеоник, али та фирма није регистрована за промет лијекова и самим тим медицинског кисеоника.

Золак је позвао Тужилаштво Републике Српсек да дође у Агенцију за лијекове БиХ.

Подсјећамо, градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић поднио је данас кривичну пријаву против премијера Републике Српске Радована Вишковића и министра здравља у Влади Републике Српске Алена Шеранића Посебном одјељењу за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала Тужилаштва Републике Српске.

Ради се о допуни кривичне пријаве коју је Станивуковић поднио Окружном јавном тужилаштву у Бањалуци 24. септембра против директора УКЦ Републике Српске Владе Ђајића и директора фирме "ТГТ Техногас" из Лакташа Станислава Чађе.

  • Слика
  • Слика

Фото: АТВ

Станивуковић оптужује власт у Републици Српској и руководство Универзитетско-клиничког центра (УКЦ) Републике Српске да већ годинама купују кисеоник од фирме "ТГТ Техногас", за коју тврди да нема дозволу за испоручивање медицинског кисеоника.

Како је Станивуковић навео у пријави, УКЦ Републике Српске за лијечење пацијената користи кисеоник који је регистрован као технички, а не медицински, јер "ТГТ Техногас" нема дозволу за увоз и дистрибуцију медицинског кисеоника.

Коментари 7
  • Generic placeholder image
    Ma 30.09.2021. 09:26
    Ovakvi ne smiju ostati na vlasti, pobise ovaj narod ionako napaćeni, sram vas bilo, docice izbori samo polako.
  • Generic placeholder image
    Pa 30.09.2021. 09:24
    Eto zasto naeod umire kad ode dole, sve jasno kao dan.
  • Generic placeholder image
    Pale 29.09.2021. 18:31
    Poslali su ga da pobije sto vise ljudi u bolnici Srbija, dole ko ode nek mu dragi bog pomogne, sve treba pohapsiti SIPA.
  • Generic placeholder image
    Mile 28.09.2021. 21:42
    A sta drugo ocekivati direktor bolnice snsd- eovac Dodikovi puleni sve ,oni vedre i oblace ,u ovoj republici nema nista a da nije njihovo, oni primaju samo svoj kadar u Bol Srbija a ko nije njihov noga , ucjenjuju , i progone kako oni hoce .Ako je tako sa kiseonikom onda kuku onom ko im dođe ,preživis na srecu
  • Generic placeholder image
    Ke pasa 28.09.2021. 15:28
    Juce se razletili kamioni sa kisikom kompanije tgt da bi danas bilo zabranjeno da proizvode i distribuisu kisik( ha jal medicinski jal tehnicki) .
    Sta ce biti sa jucerasnjom dostavom? Valjal ili ne?
  • Generic placeholder image
    Pipi 27.09.2021. 23:07
    E tak vam narode i treba kad vam nepodobni likovi vrse odgovorne funkcije....sta ce kn znat sta kupje, kiseonik kiseonih, cudi ma da nisu gdje kompresor natakarili pa upumpavali u boce samostalno....
    Al zato za zaposliti familiju neregularno znaju, to bez daljnjeg..
    .. recimo, supruga dirrktora bolnice je primljena na neodredjeno dok je bila na porodiljskom, naravno zauzela busiju sa drzavnih kasli i opet na trudnicko.....
    A ti narode stoko rintaj za takve i pljesci pljesci, prodaj glas za petobu i cekaj da se nesto desi....

    Da imalo obraza imaju sami bi otkaz dali, zatvora dugogodisnjeg zaglavili, pobjegli u misiju rupu, al jok, puni ponosa se slobodno setaju......
  • Generic placeholder image
    Ombre 27.09.2021. 20:45
    Jutros u 8i45 kod b.p.Brcko gas primjecen kamion firme tgt sa bocama kiseonika, kretao se u pravcu bolnice Srbija.
Повезане вијести
Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Наш град у марту постао богатији за 33 бебе Наш град у марту постао богатији за 33 бебе
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    18h 11m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    14h 43m
    4
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    17h 27m
    0
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    13h 5m
    0
  • Данас Марковдан
    21h 53m
    0