Преговори о примирју приближавају се циљу; Израелска војска потпуно окружила Џабалију

21.11.2023. 15:09
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

Сукоб израелске војске и Хамаса ушао је у 46. дан. Преговори о примирју Израела и Хамаса приближавају су се циљу, изјавио је портпарол Министарства спољних послова Катара, додајући да детаљи договора неће бити познати док не буде утврђена коначна верзија.

Израелска војска објавила да је потпуно окружила Џабалију у сјеверном дијелу Појаса Газе.

Лидер политичког крила Хамаса Исмаил Ханије раније је саопштио да се Израел и тај палестински покрет приближавају споразуму о примирју у рату у Појасу Газе.

БРИКС за данас заказао ванредну сједницу о Блиском истоку, док ће Контакт група за рјешавање ситуације у Појасу Газе разговарати у Москви о привременом примирју и испоруци хуманитарне помоћи Гази.

Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху поручио је да је ослобађање талаца приоритет владе, наводећи да је то његова лична и одговорност цијелог војног кабинета.

Уницеф је упозорио да у опкољеној Гази постоји озбиљна опасност од избијања епидемије.

Катар: Преговори о примирју приближавају се циљу

Преговори о примирју између Израела и палестинског покрета Хамас приближавају су се циљу, изјавио је портпарол Министарства спољних послова Катара Маџид ел Ансари, додајући да тренутно не може да изнесе детаље евентуалног договора.

Катар је посредник у преговорима двије стране.

Израелски министар за националну безбједност: Споразум са Хамасом би донио катастрофу

Израелски министар за националну безбједност Итамар Бен Гвир позвао је да се најављени споразум са Хамасом о таоцима не склапа.

Он је истакао да је забринут због споразума који би, како сматра, донио катастрофу, наводећи између осталог могуће ослобађање палестинских затвореника и пуштање горива у Појас Газе.

Израелски авиони бомбардовали су положаје Хезболаха на југу Либана.

Комитет за заштиту новинара саопштио је да је број погинулих новинара и медијских радника од почетка рата између Израела и Хамаса повећан на 50.

Међу убијенима је 45 Палестинаца, четири израелска и један либански држављанин, док се три новинара воде као нестали.

Поред тога, 11 новинара је повријеђено, а 18 је ухапшено.

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да су још два војника погинула у борбама на сјеверу Појаса Газе. Тиме је укупан број израелских војника погинулих у копненој операцији против Хамаса повећан на 68.

Три противтенковске вођене ракете испаљене су из Либана на област Метула на сјеверу Израела, саопштила је израелска војска, додајући да у нападу нико није повријеђен.

Израелске одбрамбене снаге одговориле су артиљеријском ватром.

Специјални авион Министарства за ванредне ситуације Русије са хуманитарном помоћи за становништво Појаса Газе стигао је из Дагестана на аеродром Ел Ариш у Египту.

Раније је Министарство саопштило да ће авион Ил-76 доставити још 27 тона хуманитарне помоћ за становништво Газе.

Израелска војска саопштила је да је у понедјељак увече потпуно окружила Џабалију у сјеверном дијелу Појаса Газе.

Како се наводи, артиљеријске и ваздухопловне снаге су извеле снажне ударе по Џабалији да би „припремили терен за борбу“ у тој области.

Свјетски медији, позивајући се на неименоване изворе, преносе детаље могућег споразума о примирју између Хамаса и Израела.

Како наводе, тај споразум би подразумијевао петодневно примирје које би се односило на прекид ватре у копненим борбама и ограничено дејство израелских ваздушних операција изнад јужне Газе, ослобађање 50-100 талаца, који би били израелски цивили или они других националности, али не и војници. Заузврат, 300 Палестинаца, укључујући жене и дјецу, биће пуштено из израелских затвора.

Израелска војска је саопштила да је током ноћи погодила Хамасов бацач ракета са којег је јуче, како се наводи, гађана територија централног Израела.

Контакт група за Газу у Москви о привременом примирју

Контакт група за рјешавање ситуације у Појасу Газе разговараће данас у Москви о привременом примирју и испоруци хуманитарне помоћи Гази, саопштило је турско Министарство спољних послова.

У саопштењу се наводи да је Контакт група у понедјељак обавила прву посјету Пекингу када се састала са кинеским министром спољних послова.

Очекује се да ће се Контакт група састати у сриједу у Лондону и Паризу. У оквиру тих посјета, којима ће присуствовати турски министар спољних послова Хакан Фидан, очекују се састанци са британским премијером Ришијем Сунаком и француским предсједником Емануелом Макроном, навело је турско министарство.

Одлуку о формирању Контакт групе за Газу донијели су учесници самита Организације исламске сарадње и Лиге арапских држава који је одржан 11. новембра у главном граду Саудијске Арабије, Ријаду.

Израелски авиони гађали су око 250 мета Хамаса у Појасу Газе у посљедња 24 сата, саопштила је израелска војска.

Најмање 17 особа је погинуло у израелском гранатирању стамбене зграде у централном дијелу Појаса Газе, објавила је „Ал Џазира“.

Како се наводи, зграда се налази на територији избјегличког кампа Нусеират.

Шеф Хамаса: Приближавамо се споразуму о примирју са Израелом

Лидер политичког крила Хамаса Исмаил Ханије тврди да се Израел и тај палестински покрет приближавају споразуму о примирју у рату у Појасу Газе.

У саопштењу објављеном на Телеграму, Ханије, који се налази у Дохи, престоници Катара, навео је да је Хамас дао свој одговор Катару и другим посредницима, не износећи детаље.

Претходно је званичник Хамаса, Изат ел Решик, изјавио да су у току разговори између Хамаса и Израела о привременом примирју током којег би се организовао улазак помоћи у Појас Газе и, поред тога, размијенили таоци и затвореници.

Коментари 0
Повезане вијести
Више од 13.000 дјеце убијено у Појасу Газе Више од 13.000 дјеце убијено у Појасу Газе
Убијено више од 59.500 Палестинаца Убијено више од 59.500 Палестинаца
Укупно убијено близу 25.000 Палестинаца Укупно убијено близу 25.000 Палестинаца
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    15m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    23h 39m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    20h 32m
    1
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    14h 23m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    22h 29m
    0