Pregovori o primirju približavaju se cilju; Izraelska vojska potpuno okružila Džabaliju

21.11.2023. 15:09
0
IZVOR: sputnikportal.rs

Sukob izraelske vojske i Hamasa ušao je u 46. dan. Pregovori o primirju Izraela i Hamasa približavaju su se cilju, izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Katara, dodajući da detalji dogovora neće biti poznati dok ne bude utvrđena konačna verzija.

Izraelska vojska objavila da je potpuno okružila Džabaliju u sjevernom dijelu Pojasa Gaze.

Lider političkog krila Hamasa Ismail Hanije ranije je saopštio da se Izrael i taj palestinski pokret približavaju sporazumu o primirju u ratu u Pojasu Gaze.

BRIKS za danas zakazao vanrednu sjednicu o Bliskom istoku, dok će Kontakt grupa za rješavanje situacije u Pojasu Gaze razgovarati u Moskvi o privremenom primirju i isporuci humanitarne pomoći Gazi.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu poručio je da je oslobađanje talaca prioritet vlade, navodeći da je to njegova lična i odgovornost cijelog vojnog kabineta.

Unicef je upozorio da u opkoljenoj Gazi postoji ozbiljna opasnost od izbijanja epidemije.

Katar: Pregovori o primirju približavaju se cilju

Pregovori o primirju između Izraela i palestinskog pokreta Hamas približavaju su se cilju, izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Katara Madžid el Ansari, dodajući da trenutno ne može da iznese detalje eventualnog dogovora.

Katar je posrednik u pregovorima dvije strane.

Izraelski ministar za nacionalnu bezbjednost: Sporazum sa Hamasom bi donio katastrofu

Izraelski ministar za nacionalnu bezbjednost Itamar Ben Gvir pozvao je da se najavljeni sporazum sa Hamasom o taocima ne sklapa.

On je istakao da je zabrinut zbog sporazuma koji bi, kako smatra, donio katastrofu, navodeći između ostalog moguće oslobađanje palestinskih zatvorenika i puštanje goriva u Pojas Gaze.

Izraelski avioni bombardovali su položaje Hezbolaha na jugu Libana.

Komitet za zaštitu novinara saopštio je da je broj poginulih novinara i medijskih radnika od početka rata između Izraela i Hamasa povećan na 50.

Među ubijenima je 45 Palestinaca, četiri izraelska i jedan libanski državljanin, dok se tri novinara vode kao nestali.

Pored toga, 11 novinara je povrijeđeno, a 18 je uhapšeno.

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su još dva vojnika poginula u borbama na sjeveru Pojasa Gaze. Time je ukupan broj izraelskih vojnika poginulih u kopnenoj operaciji protiv Hamasa povećan na 68.

Tri protivtenkovske vođene rakete ispaljene su iz Libana na oblast Metula na sjeveru Izraela, saopštila je izraelska vojska, dodajući da u napadu niko nije povrijeđen.

Izraelske odbrambene snage odgovorile su artiljerijskom vatrom.

Specijalni avion Ministarstva za vanredne situacije Rusije sa humanitarnom pomoći za stanovništvo Pojasa Gaze stigao je iz Dagestana na aerodrom El Ariš u Egiptu.

Ranije je Ministarstvo saopštilo da će avion Il-76 dostaviti još 27 tona humanitarne pomoć za stanovništvo Gaze.

Izraelska vojska saopštila je da je u ponedjeljak uveče potpuno okružila Džabaliju u sjevernom dijelu Pojasa Gaze.

Kako se navodi, artiljerijske i vazduhoplovne snage su izvele snažne udare po Džabaliji da bi „pripremili teren za borbu“ u toj oblasti.

Svjetski mediji, pozivajući se na neimenovane izvore, prenose detalje mogućeg sporazuma o primirju između Hamasa i Izraela.

Kako navode, taj sporazum bi podrazumijevao petodnevno primirje koje bi se odnosilo na prekid vatre u kopnenim borbama i ograničeno dejstvo izraelskih vazdušnih operacija iznad južne Gaze, oslobađanje 50-100 talaca, koji bi bili izraelski civili ili oni drugih nacionalnosti, ali ne i vojnici. Zauzvrat, 300 Palestinaca, uključujući žene i djecu, biće pušteno iz izraelskih zatvora.

Izraelska vojska je saopštila da je tokom noći pogodila Hamasov bacač raketa sa kojeg je juče, kako se navodi, gađana teritorija centralnog Izraela.

Kontakt grupa za Gazu u Moskvi o privremenom primirju

Kontakt grupa za rješavanje situacije u Pojasu Gaze razgovaraće danas u Moskvi o privremenom primirju i isporuci humanitarne pomoći Gazi, saopštilo je tursko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da je Kontakt grupa u ponedjeljak obavila prvu posjetu Pekingu kada se sastala sa kineskim ministrom spoljnih poslova.

Očekuje se da će se Kontakt grupa sastati u srijedu u Londonu i Parizu. U okviru tih posjeta, kojima će prisustvovati turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan, očekuju se sastanci sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom i francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom, navelo je tursko ministarstvo.

Odluku o formiranju Kontakt grupe za Gazu donijeli su učesnici samita Organizacije islamske saradnje i Lige arapskih država koji je održan 11. novembra u glavnom gradu Saudijske Arabije, Rijadu.

Izraelski avioni gađali su oko 250 meta Hamasa u Pojasu Gaze u posljednja 24 sata, saopštila je izraelska vojska.

Najmanje 17 osoba je poginulo u izraelskom granatiranju stambene zgrade u centralnom dijelu Pojasa Gaze, objavila je „Al Džazira“.

Kako se navodi, zgrada se nalazi na teritoriji izbjegličkog kampa Nuseirat.

Šef Hamasa: Približavamo se sporazumu o primirju sa Izraelom

Lider političkog krila Hamasa Ismail Hanije tvrdi da se Izrael i taj palestinski pokret približavaju sporazumu o primirju u ratu u Pojasu Gaze.

U saopštenju objavljenom na Telegramu, Hanije, koji se nalazi u Dohi, prestonici Katara, naveo je da je Hamas dao svoj odgovor Kataru i drugim posrednicima, ne iznoseći detalje.

Prethodno je zvaničnik Hamasa, Izat el Rešik, izjavio da su u toku razgovori između Hamasa i Izraela o privremenom primirju tokom kojeg bi se organizovao ulazak pomoći u Pojas Gaze i, pored toga, razmijenili taoci i zatvorenici.

Komentari 0
Povezane vijesti
Više od 13.000 djece ubijeno u Pojasu Gaze Više od 13.000 djece ubijeno u Pojasu Gaze
Ubijeno više od 59.500 Palestinaca Ubijeno više od 59.500 Palestinaca
Ukupno ubijeno blizu 25.000 Palestinaca Ukupno ubijeno blizu 25.000 Palestinaca
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    3h 22m
    6
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    2h 18m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    21h 3m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    18h 2m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    19h 14m
    0