Preko srpskog groblja starog 100 godina prokopan put (FOTO, VIDEO)

24.10.2023. 18:34
0
IZVOR: glassrpske.com

U blizini Hrama Svetog Dimitrija u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici teškom mehanizacijom prokopan je put preko starog srpskog groblja.

Ovo groblje, koje datira iz perioda od 1912. do 1945. godine, prekopano je i na mjestima gdje su se nalazili spomenici, pa se na pojedinim dijelovima vide čak i ostaci pokojnika koji su tu sahranjivani, piše Kosovo onlajn.

Put je, kako su rekli mještani koji žive u blizini, napravljen samo za potrebe jednog Albanca čija kuća treba da počne da se obnavlja. Kako kažu, put tu nikada nije bio i niko ih nije obavijestio da će ići preko srpskog groblja. Lokalni sveštenici su potvrdili da je zemljani put napravljen, bez ičije dozvole.

- Bagerom je zaorano pravoslavno groblje na crkvenom zemljištu u severnom dijelu Kosovske Mitrovice, staro više stotina godina - potvrdila je za RTS filolog Mitra Reljić.

Slika

Reljićeva, koja se između ostalog bavi izučavanjem srpskih pravoslavnih grobalja na Kosovu i Metohiji, zabilježila je prizore prekopanih grobova iz kojih vire kosti pokopanih i nasute zemlje preko postojećih spomenika na drugom dijelu groblja.

Preko starog srpskog pravoslavnog groblja u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, u neposrednoj blizini crkve Svetog Dimitrija.

Prema navodima pravoslavnih sveštenika, na tom groblju, površine oko 30 ari, pokojnike su sahranjivali do 1950. godine.

Vlada u Prištini donijela je prošlog mjeseca odluku o rekonstrukciji i renoviranju kuća albanskih vlasnika u naselju Brđani u sjevernom dijelu Mitrovice, oštećenih tokom sukoba 1998-1999. godine.

Iz novog saziva rukovodstva sjevernog dijela Mitrovice saopštili su da nije dovoljna samo izgradnja kuća, već da je za njihove stanovnike potrebno i prilagođavanje putne infrastrukture.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Pretučena dvojica Srba u Bošnjačkoj mahali, uhapšena trojica Albanaca Pretučena dvojica Srba u Bošnjačkoj mahali, uhapšena trojica Albanaca
U ponedjeljak veliki protestni skup Srba u Kosovskoj Mitrovici U ponedjeljak veliki protestni skup Srba u Kosovskoj Mitrovici
Stotine građana u redu za peticiju za smjenu nelegalnih vlasti Stotine građana u redu za peticiju za smjenu nelegalnih vlasti
Najčitanije
  • Sahranjen naš dobri prota Vojo (FOTO)
    2h 33m
    0
  • Poziv babice jedan od najljepših, najhumanijih i najodgovornijih poziva
    23h 18m
    6
  • U saobraćajnoj nesreći poginulo dijete
    5h 19m
    0
  • Sahrana popa Žuće u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima
    7h 59m
    1
  • Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu
    4h 52m
    1