Преминуо генерал-мајор Бранко Билбија

14.08.2022. 13:05
4
ИЗВОР: srna.rs

Први командант 5. Оперативне авио-групе која је била зачетак ратног ваздухопловства и противваздушне одбране Војске Републике Српске, генерал-мајор Војске Југославије у пензији Бранко Билбија преминуо је након краће болести у Београду у 75. години, јавиле су “Вечерње новости”.

Билбија је рођен у Санском Мосту 1947. године.

У професионалној каријери обављао је дужности пилота на аеродрому “Петровац” код Скопља у 98. авијацијској бригади, а потом командира авијацијског одјељења и замјеник команданта 125. ескадриле у 117. ловачко-авијацијском пуку на аеродром “Жељава” код Бихаћа.

Билбија је био опитни пилот и командант Ваздухопловног опитног центра, начелник Одјелења за ваздухопловну подршку у команди РВ и ПВО, затим помоћник команданта РВ и ПВО за летачку обуку и инспекцијске послове, те директор Савезне управе за контролу летења.

Од октобра 1991. године учествовао је у борбеним дејствима на просторима СФРЈ и у априлу 1992. године примио дужност првог команданта 5. Оперативне авио-групе на аеродрому “Жељава” код Бихаћа, а касније у Бањалуци, која је била зачетак РВ и ПВО Војске Републике Српске.

Летио је на више од 35 типова и подтипова авиона.

Први је у СФРЈ извео командовани ковит на “Орлу” и летио надзвучно на “Орлу” двосједу.

Билбија је 1985. и 1986. године, као опитни пилот, летио на авиону “Мираж 2000” у Опитном центру Истр у Француској, с циљем процјене авиона и одабира за југословенско РВ и ПВО.

По истом задатку боравио је у АФБ Едвардс Калифорнија Мохави пустиња – у САД, у Сингер Линк Мајлс Брајтону у Великој Британији и аеродрому Омдурман Картум у Судану.

У децембру 1985. године, као први пилот ван СССР-а летио је на авиону “МиГ-29” у опитном центру СССР-а на аеродрому “Кубинка” поред Москве, а с циљем његове евалуације за потребе југословенског РВ и ПВО.

За успјехе у раду, испитивању, руковођењу и командовању ванредно је 1985. године унапријеђен у чин пуковника. У чин генерал-мајора унапређен је 1997. године.

Билбија је учествовао у одбрани земље од агресије НАТО-а.

Више пута у току активне војне службе је похваљиван, награђиван и одликован.

Пензионисан је 2001. године.

Коментари 4
 • Generic placeholder image
  Hari 16.08.2022. 13:59
  Ne pročitah ništa u biografiji ratne zasluge pokojnika, koliki mu je bio angažman kao pilota, koliko je oborio neprijateljskih aviona kad je već bio obučeni pilot. Ima samo napredovanje u službi iz fotelje na fotelju.
 • Generic placeholder image
  Skijaš 15.08.2022. 21:30
  @Krle, bolje je ispustiti vjetar nego lupati glupisti. Manje zagađuje okolinu.
 • Generic placeholder image
  Krle 15.08.2022. 21:02
  Rođen u Sanskom Mostu, BiH, a živio i umro u Beogradu. Bogami daleko od kuće ovaj pokojnik dobacio. Većina oficira JNA, potom VRS žive i umiru u Srbiji i to uglavnom u prestonom gradu. Dobro su se oni skućili i namjestili u Srbiji, dok im borci životare u Republici Srpskoj za koju su se borili. Uvijek je bilo nekom rat, nekom brat. Samo izabaranim i eliti je brat, a sirotinji stradanje .
 • Generic placeholder image
  Pero 14.08.2022. 14:32
  Slava mu i hvala za sve.
Повезане вијести
Преминуо Корнелије Ковач Преминуо Корнелије Ковач
Преминуо Ненад Мишовић Преминуо Ненад Мишовић
Преминуо Радослав Брђанин Преминуо Радослав Брђанин
Најчитаније
 • Саобраћајна незгода у Источном Новом Сарајеву
  5h 20m
  3
 • Младић убио комшију ашовом
  13h 49m
  0
 • Пут од Лапишнице до Хан Дервенте освијетљен
  15h 29m
  14
 • Четворо погинулих у саобраћајној несрећи код Мостара
  16h 27m
  0
 • Данас јавна трибина СДС-а у Касиндолу
  16h 13m
  0