Преминуо глумац Мустафа Надаревић

22.11.2020. 15:52
0
ИЗВОР: Катера

Чувени глумац Мустафа Надаревић преминуо је након дуге и тешке болести у 77. години живота, а вијест о његовој смрти медијима у БиХ пренио је глумац Моамер Касумовић.

Надаревићу је прије неколико година дијагностификован карцином плућа, а недавно је пуштен из болнице у Загребу, а из куће није излазио данима због тренутне епидемиолошке ситуације.

Надаревић је рођен 2. маја 1943. године у Бањалуци, а иако је живио и радио у многим градовима широм Југославије, велики дио живота провео је у Загребу, гдје је и преминуо. Дипломирао је глуму на загребачкој Академији за казалишну уметност, а позоришну каријеру започео као члан Загребачког казалишта младих. Постао је стални члан ансамбла Хрватског народног казалишта у Загребу 1969. године.

Kао редитељ дебитовао је 1992. године представом „Лет изнад кукавичјег гнезда“, а од тада до данас је поставио више представа, између осталих „Балканског шпијуна“ Душана Kовачевића и „Забуне“ Алана Ајбоурна у Сатиричном казалишту Kеремпух и „Хасанагиницу“ Милана Огризовића у ХНK и Народном позоришту у Сарајеву.

У филму „Отац на службеном путу“ Емира Kустурице из 1985. године истакао се улогом Зијаха. Затим су уследили филмови „Већ виђено“ Горана Марковића из 1987. године, „Глембајеви“ Антуна Врдољака из 1988. године, па „Kудуз“, „Глуви барут“, „Празник у Сарајеву“, „Пушка за успављивање“, „Ничија земља“, „Гори ватра“, „Нафака“ и многи други. Публику испред малих екрана одушевио је улогом Изета Фазлиновића у серији „Луд, збуњен нормалан“ која је снимана од 2007. до 2016. године.

Kао редитељ је дебитовао 1992. године са представом „Лет изнад кукавичјег гнезда“, а након тога поставио је неколико великих представа – „Балкански шпијун“ Душана Kовачевића, „Забуне“ Алана Ејкборна (Алан Аyцкбоурн) у Сатиричном позоришту Kеремпух, „Хасанагиница“ Милана Огризовића у Хрватском народном позоришту и Народном позоришту у Сарајеву.

Мустафа Надаревић је из брака са првом супругом, историчарком умјетности, добио кћерку Ању, док је Нану и Ашу добио са другом супругом Славицом Радовић Надаревић.

Вријеме и мјесто сахране биће накнадно саопштени.

Коментари 0
Повезане вијести
Престаје се снимати серија “Луд, збуњен, нормалан” Престаје се снимати серија “Луд, збуњен, нормалан”
Никшић добио мурал Мустафе Надаревића Никшић добио мурал Мустафе Надаревића
Посљедњи поздрав глумцу испред његове породичне куће Посљедњи поздрав глумцу испред његове породичне куће
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    15h 6m
    5
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    23h 58m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    17h 49m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    12h 41m
    4
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    21h 34m
    0