Preminuo glumac Mustafa Nadarević

22.11.2020. 15:52
0
IZVOR: Katera

Čuveni glumac Mustafa Nadarević preminuo je nakon duge i teške bolesti u 77. godini života, a vijest o njegovoj smrti medijima u BiH prenio je glumac Moamer Kasumović.

Nadareviću je prije nekoliko godina dijagnostifikovan karcinom pluća, a nedavno je pušten iz bolnice u Zagrebu, a iz kuće nije izlazio danima zbog trenutne epidemiološke situacije.

Nadarević je rođen 2. maja 1943. godine u Banjaluci, a iako je živio i radio u mnogim gradovima širom Jugoslavije, veliki dio života proveo je u Zagrebu, gdje je i preminuo. Diplomirao je glumu na zagrebačkoj Akademiji za kazališnu umetnost, a pozorišnu karijeru započeo kao član Zagrebačkog kazališta mladih. Postao je stalni član ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu 1969. godine.

Kao reditelj debitovao je 1992. godine predstavom „Let iznad kukavičjeg gnezda“, a od tada do danas je postavio više predstava, između ostalih „Balkanskog špijuna“ Dušana Kovačevića i „Zabune“ Alana Ajbourna u Satiričnom kazalištu Kerempuh i „Hasanaginicu“ Milana Ogrizovića u HNK i Narodnom pozorištu u Sarajevu.

U filmu „Otac na službenom putu“ Emira Kusturice iz 1985. godine istakao se ulogom Zijaha. Zatim su usledili filmovi „Već viđeno“ Gorana Markovića iz 1987. godine, „Glembajevi“ Antuna Vrdoljaka iz 1988. godine, pa „Kuduz“, „Gluvi barut“, „Praznik u Sarajevu“, „Puška za uspavljivanje“, „Ničija zemlja“, „Gori vatra“, „Nafaka“ i mnogi drugi. Publiku ispred malih ekrana oduševio je ulogom Izeta Fazlinovića u seriji „Lud, zbunjen normalan“ koja je snimana od 2007. do 2016. godine.

Kao reditelj je debitovao 1992. godine sa predstavom „Let iznad kukavičjeg gnezda“, a nakon toga postavio je nekoliko velikih predstava – „Balkanski špijun“ Dušana Kovačevića, „Zabune“ Alana Ejkborna (Alan Ayckbourn) u Satiričnom pozorištu Kerempuh, „Hasanaginica“ Milana Ogrizovića u Hrvatskom narodnom pozorištu i Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Mustafa Nadarević je iz braka sa prvom suprugom, istoričarkom umjetnosti, dobio kćerku Anju, dok je Nanu i Ašu dobio sa drugom suprugom Slavicom Radović Nadarević.

Vrijeme i mjesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Komentari 0
Povezane vijesti
Prestaje se snimati serija “Lud, zbunjen, normalan” Prestaje se snimati serija “Lud, zbunjen, normalan”
Nikšić dobio mural Mustafe Nadarevića Nikšić dobio mural Mustafe Nadarevića
Posljednji pozdrav glumcu ispred njegove porodične kuće Posljednji pozdrav glumcu ispred njegove porodične kuće
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    15h 13m
    5
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    17h 56m
    0
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    12h 48m
    4
  • Na planinarskom pohodu na Romaniji očekuje se oko 200 učesnika
    21h 41m
    0
  • Božović: Kroz poslovne zone, u Istočnu Ilidžu dovedeni privredni subjekti
    19h 42m
    0