Преминуо Роберт Бадинтер

09.02.2024. 13:53
0
ИЗВОР: srna.rs

Бивши француски министар одбране Роберт Бадинтер, који је предсједавао Арбитражном комисијом Мировне конференције о Југославији 1991. године, преминуо је данас у 96. години.

Бадинтер је најпознатији по томе што се 1981. године изборио за укидање смртне казне на гиљотини. Он се водио ставом да "не може да се придржава убиственог правосудног система", у периоду када је већина Француза и даље подржавала ту праксу.

Он је стекао репутацију адвоката који је бранио оптужене у озлоглашеним случајевима које су сви други избјегавали и углавном је био успјешан у томе, подсјећа АФП.

Бадинтер је рођен у Паризу 30. марта 1928. године, у јеврејској трговачкој породици која је емигрирала из тадашње Бесарабије, данашње Молдавије.

Арбитражна комисија Мировне конференције о Југославији је током Бадинтеровог предсједавања 1991. године закључила да је СФРЈ у процесу дезинтеграције. На темељу тога, чланице Европске економске заједнице су 15. јануара 1992. године признале независност Хрватске и Словеније у постојећим границама.

Арбитражна комисија у оквиру Конференције, познатија као Бадинтерова комисија, била је арбитражна комисија коју је установило Вијеће министара Европске економске заједнице 27. августа 1991. године, а чији је задатак био да рјешавањем спорних правних питања подстакне мирно рјешавање кризе у бившој Југославији.

Према мишљењу комисије, у закључку донесеном 29. новембра 1991. године, СФРЈ се распала, а границе између бивших федеративних јединица узете су као државне границе новонасталих земаља, које се силом не могу мијењати.

Ова одлука је пружила правну подлогу за признања независности република бивше СФРЈ.

Коментари 0
Повезане вијести
Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
Преминуо Роберто Кавали Преминуо Роберто Кавали
У притвору преминуо брат осумњиченог за Данкино убиство У притвору преминуо брат осумњиченог за Данкино убиство
Најчитаније
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    22h 28m
    1
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    18h 23m
    6
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    3h 4m
    0
  • У ријеци Бојани пронађено тијело још једне дјевојчице
    14h 53m
    0
  • Лов газда са Јадрана не престаје
    14h 2m
    1