Preminuo Robert Badinter

09.02.2024. 13:53
0
IZVOR: srna.rs

Bivši francuski ministar odbrane Robert Badinter, koji je predsjedavao Arbitražnom komisijom Mirovne konferencije o Jugoslaviji 1991. godine, preminuo je danas u 96. godini.

Badinter je najpoznatiji po tome što se 1981. godine izborio za ukidanje smrtne kazne na giljotini. On se vodio stavom da "ne može da se pridržava ubistvenog pravosudnog sistema", u periodu kada je većina Francuza i dalje podržavala tu praksu.

On je stekao reputaciju advokata koji je branio optužene u ozloglašenim slučajevima koje su svi drugi izbjegavali i uglavnom je bio uspješan u tome, podsjeća AFP.

Badinter je rođen u Parizu 30. marta 1928. godine, u jevrejskoj trgovačkoj porodici koja je emigrirala iz tadašnje Besarabije, današnje Moldavije.

Arbitražna komisija Mirovne konferencije o Jugoslaviji je tokom Badinterovog predsjedavanja 1991. godine zaključila da je SFRJ u procesu dezintegracije. Na temelju toga, članice Evropske ekonomske zajednice su 15. januara 1992. godine priznale nezavisnost Hrvatske i Slovenije u postojećim granicama.

Arbitražna komisija u okviru Konferencije, poznatija kao Badinterova komisija, bila je arbitražna komisija koju je ustanovilo Vijeće ministara Evropske ekonomske zajednice 27. avgusta 1991. godine, a čiji je zadatak bio da rješavanjem spornih pravnih pitanja podstakne mirno rješavanje krize u bivšoj Jugoslaviji.

Prema mišljenju komisije, u zaključku donesenom 29. novembra 1991. godine, SFRJ se raspala, a granice između bivših federativnih jedinica uzete su kao državne granice novonastalih zemalja, koje se silom ne mogu mijenjati.

Ova odluka je pružila pravnu podlogu za priznanja nezavisnosti republika bivše SFRJ.

Komentari 0
Povezane vijesti
Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
Preminuo Roberto Kavali Preminuo Roberto Kavali
U pritvoru preminuo brat osumnjičenog za Dankino ubistvo U pritvoru preminuo brat osumnjičenog za Dankino ubistvo
Najčitanije
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    21h 57m
    2
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    7h 30m
    0
  • Djevojčica iz Crne Gore uhapšena u Austriji: Planirala teroristički napad?
    22h 7m
    2
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    7h 36m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    7h 34m
    0