Прераст - природни феномен у кориту Паљанске Миљацке

25.11.2020. 12:25
0
ИЗВОР: Катера

Прераст у кориту Паљанске Миљацке, паралелно уз некадашњу трасу ускотрачне пруге Сарајево - Пале представља природни лук, природни мост или стијенски лук, односно стијенску формацију у којој се лук формирао са отвором испод.

Предсједник СЕД "Орловача" Пале Младен Самарџић за Катеру каже да се овакви природни лукови обично формирају тамо гдје унутрашње литице, обалне литице, пераје или стапке подлијежу ерозији из мора, ријека или временских прилика.

- Спелеолошко-еколошко друштво "Орловача", осим истраживања и заштите спелеолошких објеката, жели да покрене иницијативу да се овај природни феномен заштити. На простору општине Пале постоји доста природних појава, које су биле под заштитом у СФРЈ, а које су представљале и туристичке, као и објекте за разна геолошка и хидролошка испитивања - рекао је Самарџић.

Да је овај природни феномен у кориту Паљанске Миљацке одавно препознат и примјећен, свједочи и разгледница из 1785. године, која је објављена на "Фејсбук" страници "Село Касидоли".

Слика

Разгледница из 1785. године - фото: Његош Ћиро

Самарџић каже да доступни подаци о формираној заштити датирају из 1955. године, тачније рјешење издато под бројем 1101/55 од 30.7.1955. године.

- Најљепши дио Паљанске Миљацке, осим њеног изворишта, је кањон који се протеже од Станице Пале до мјеста Довлићи, гдје се састају Мокрањска и Паљанска Миљацка. На том потезу се и налази овај природни објекат уз прелијепи амбијент и остатке некадашње пруге - каже Самарџић.

Он додаје да је у наредном периоду циљ СЕД "Орловача" да поставе инфо табле и омогуће свима да посјете и обиђу камени мост, при томе уживајући у осталим природним љепотама.

- Подршку за покретање иницијативе смо добили од Центра за информисање и учешће јавности у области животне средине (Arhus) и наравно податке су нам прослиједили из Републичког завода за заштиту културно-историјска и природна добра - каже Самарџић.

Најлакши пут, али уз доста опреза низ стрме обале некадашње трасе пруге Сарајево - Пале, до овог природног, ријечног, стијенског феномена, можете пронаћи кретајући се из правца насеља Станица Пале ка тунелима и трасом пруге.

Више фотографија можете погледати у фото-галерији испод.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

 

Коментари 0
Повезане вијести
Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева
Продужена сезона гријања у Палама Продужена сезона гријања у Палама
Идентификовани жена и дијете пронађени у кориту Миљацке Идентификовани жена и дијете пронађени у кориту Миљацке
Најчитаније
  • Вељко Вулетић - Легенда ЕТФ-а Универзитета у Источном Сарајеву
    22h 14m
    6
  • Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева
    12h 55m
    0
  • Годишњица страдања Милице Ракић
    22h 14m
    0
  • Дом здравља прелази на трезорско пословање општине Источно Ново Сарајево
    18h 28m
    0
  • Грађани траже помоћ због змија
    9h 7m
    0