Прераст - природни феномен у кориту Паљанске Миљацке

25.11.2020. 12:25
0

Прераст у кориту Паљанске Миљацке, паралелно уз некадашњу трасу ускотрачне пруге Сарајево - Пале представља природни лук, природни мост или стијенски лук, односно стијенску формацију у којој се лук формирао са отвором испод.

Предсједник СЕД "Орловача" Пале Младен Самарџић за Катеру каже да се овакви природни лукови обично формирају тамо гдје унутрашње литице, обалне литице, пераје или стапке подлијежу ерозији из мора, ријека или временских прилика.

- Спелеолошко-еколошко друштво "Орловача", осим истраживања и заштите спелеолошких објеката, жели да покрене иницијативу да се овај природни феномен заштити. На простору општине Пале постоји доста природних појава, које су биле под заштитом у СФРЈ, а које су представљале и туристичке, као и објекте за разна геолошка и хидролошка испитивања - рекао је Самарџић.

Да је овај природни феномен у кориту Паљанске Миљацке одавно препознат и примјећен, свједочи и разгледница из 1785. године, која је објављена на "Фејсбук" страници "Село Касидоли".

Слика

Разгледница из 1785. године - фото: Његош Ћиро

Самарџић каже да доступни подаци о формираној заштити датирају из 1955. године, тачније рјешење издато под бројем 1101/55 од 30.7.1955. године.

- Најљепши дио Паљанске Миљацке, осим њеног изворишта, је кањон који се протеже од Станице Пале до мјеста Довлићи, гдје се састају Мокрањска и Паљанска Миљацка. На том потезу се и налази овај природни објекат уз прелијепи амбијент и остатке некадашње пруге - каже Самарџић.

Он додаје да је у наредном периоду циљ СЕД "Орловача" да поставе инфо табле и омогуће свима да посјете и обиђу камени мост, при томе уживајући у осталим природним љепотама.

- Подршку за покретање иницијативе смо добили од Центра за информисање и учешће јавности у области животне средине (Arhus) и наравно податке су нам прослиједили из Републичког завода за заштиту културно-историјска и природна добра - каже Самарџић.

Најлакши пут, али уз доста опреза низ стрме обале некадашње трасе пруге Сарајево - Пале, до овог природног, ријечног, стијенског феномена, можете пронаћи кретајући се из правца насеља Станица Пале ка тунелима и трасом пруге.

Више фотографија можете погледати у фото-галерији испод.

 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика

 

Коментари 0
Повезане вијести
Паљанин осумњичен због злоупотребе службеног положаја
“Јахорина” у суботу дочекује “Гацко”
Ухапшено лице због крађе у Палама
Најчитаније
 • Паљанин осумњичен због злоупотребе службеног положаја
  13h 22m
  0
 • Ухапшено лице због крађе у Палама
  21.01.2021
  0
 • Паљанин први допливао до Часног крста на Перућцу
  20.01.2021
  3
 • Лубура: Имам потврду да депонија у Крупачким стијенама нема еколошку дозволу
  21.01.2021
  1
 • Преминула Мира Фурлан
  20h 51m
  0