Prerast - prirodni fenomen u koritu Paljanske Miljacke

25.11.2020. 12:25
0
IZVOR: Katera

Prerast u koritu Paljanske Miljacke, paralelno uz nekadašnju trasu uskotračne pruge Sarajevo - Pale predstavlja prirodni luk, prirodni most ili stijenski luk, odnosno stijensku formaciju u kojoj se luk formirao sa otvorom ispod.

Predsjednik SED "Orlovača" Pale Mladen Samardžić za Kateru kaže da se ovakvi prirodni lukovi obično formiraju tamo gdje unutrašnje litice, obalne litice, peraje ili stapke podliježu eroziji iz mora, rijeka ili vremenskih prilika.

- Speleološko-ekološko društvo "Orlovača", osim istraživanja i zaštite speleoloških objekata, želi da pokrene inicijativu da se ovaj prirodni fenomen zaštiti. Na prostoru opštine Pale postoji dosta prirodnih pojava, koje su bile pod zaštitom u SFRJ, a koje su predstavljale i turističke, kao i objekte za razna geološka i hidrološka ispitivanja - rekao je Samardžić.

Da je ovaj prirodni fenomen u koritu Paljanske Miljacke odavno prepoznat i primjećen, svjedoči i razglednica iz 1785. godine, koja je objavljena na "Fejsbuk" stranici "Selo Kasidoli".

Slika

Razglednica iz 1785. godine - foto: Njegoš Ćiro

Samardžić kaže da dostupni podaci o formiranoj zaštiti datiraju iz 1955. godine, tačnije rješenje izdato pod brojem 1101/55 od 30.7.1955. godine.

- Najljepši dio Paljanske Miljacke, osim njenog izvorišta, je kanjon koji se proteže od Stanice Pale do mjesta Dovlići, gdje se sastaju Mokranjska i Paljanska Miljacka. Na tom potezu se i nalazi ovaj prirodni objekat uz prelijepi ambijent i ostatke nekadašnje pruge - kaže Samardžić.

On dodaje da je u narednom periodu cilj SED "Orlovača" da postave info table i omoguće svima da posjete i obiđu kameni most, pri tome uživajući u ostalim prirodnim ljepotama.

- Podršku za pokretanje inicijative smo dobili od Centra za informisanje i učešće javnosti u oblasti životne sredine (Arhus) i naravno podatke su nam proslijedili iz Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijska i prirodna dobra - kaže Samardžić.

Najlakši put, ali uz dosta opreza niz strme obale nekadašnje trase pruge Sarajevo - Pale, do ovog prirodnog, riječnog, stijenskog fenomena, možete pronaći kretajući se iz pravca naselja Stanica Pale ka tunelima i trasom pruge.

Više fotografija možete pogledati u foto-galeriji ispod.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO) Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
Prikupljeno 55 doza krvi u Palama Prikupljeno 55 doza krvi u Palama
Stanišić prva, Đoković druga na Regionalnom takmičenju iz fizike Stanišić prva, Đoković druga na Regionalnom takmičenju iz fizike
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    9h 54m
    4
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    18h 46m
    0
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    12h 37m
    0
  • Na planinarskom pohodu na Romaniji očekuje se oko 200 učesnika
    16h 22m
    0
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    7h 29m
    4