Превише витамина Ц може да узрокује нежељене ефекте

20.01.2022. 15:30
0
ИЗВОР: telegraf.rs

Витамин Ц се сматра одличним "средством" за подизање и одржавање јаког имунитета, али би и о његовом уносу требало водити рачуна.

Витамин Ц или аскорбинска киселина је један од најважнијих витамина за наше свеукупно здравље.

Он је есенцијалан нутријент, што значи да наше тијело не може самостално да га синтетише, те је због тога веома важно да га уносимо путем хране и суплемената.

Један од најчешћих разлога због којих људи узимају суплементе витамина Ц је тај што је веома дјелотворан код прехаде.

Међутим, поједини суплементи садрже изузетно високе количине витамина Ц, што у неким случајевима може да изазове нежељене ефекте.

Апсорпцију витамина Ц помажу калцијум, магнезијум, сви витамини и минерали. Апсорпцију витамина Ц одмажу стрес, висока температура тијела, дуван, алкохол, антибиотици, салицилати и орална контрацептивна средства.

Извори витамина Ц

Најбогатији извори витамина Ц су цитруси - лимун, наранџе, мандарине и грејпфрут, али и ананас и црна рибизла. Поред воћа, ту је и поврће које је богато овим витамином, а нека од њих су паприка, купус, кромпир и зелено поврће.

Витамин Ц је растворљив у води, а за разлику од витамина растворљивих у масти, витамини растворљиви у води се не чувају унутар тијела.

Умјесто тога, витамин Ц који конзумирамо се транспортује до наших ткива путем тјелесних течности и излучује путем урина.

Наше тијело не складишти витамин Ц, и не производи га самостално. Због овога је важно на дневном нивоу конзумирати храну која је богата витамином Ц.

Нежељени ефекти витамина Ц и симптоми

Неки од нежељених ефеката су проблеми са системом за варење или појава камена у бубрегу. Када се организам прекомјерно оптерети са већим дозама овог витамина, он почиње да се акумулира у тијелу.

Генерално, ови нежељени ефекти се не јављају када уносимо храну која садржи витамин Ц, већ када претјерамо са уносом додатних суплемената.

Велики број људи ће највероватније имати пробавне тегобе ако унесу више од 2.000 мг витамина Ц дневно, што је утврђена дозвољена горња граница овог витамина.

Најчешће пробавне тегобе изазване прекомјерним уносом витамина Ц су дијареја и мучнина.

Узимање суплемената у високим дозама може довести и до бубрежног каменца. Вишак витамина Ц се излучује из тијела као оксалат, производ тјелесног отпада.

Оксалат обично излази из тијела преко урина. Међутим, у неким околностима, оксалат се може везати са минералима и формирати кристале који могу довести до стварања каменца у бубрегу.

У једној студији гдје су одрасли узимали 1.000 мг суплемената витамина Ц, два пута дневно током шест дана, количина оксалата који се излучује повећала се за 20 одсто.

Колико витамина Ц је превише?

Пошто је витамин Ц растворљив у води и наше тијело излучује вишак количине у року од неколико сати послије конзумирања, прилично је тешко унијети прекомјерне количине овог витамина из намирница.

Наиме, код здравих људи, сваки вишак витамина Ц конзумиран изнад препоручене дневне количине једноставно се избаци урином из тијела.

Витамин Ц је генерално сигуран за већину људи, нарочито ако је унијет у организам путем хране.

С друге стране, особе које који узимају витамин Ц у облику суплемената су у већем ризику од претјераног конзумирања, а самим тим и од појаве нежељених ефеката.

Да бисте то спријечили, једноставно избјегавајте суплементе витамина Ц и прије коришћења овог витамина обратите се свом љекару који ће вам дати савјете и упутства.

Коментари 0
Повезане вијести
Смајићева неће одговарати за вријеђање Војске Српске Смајићева неће одговарати за вријеђање Војске Српске
Бијелог лука у Српској нема до увозног Бијелог лука у Српској нема до увозног
Искористите кору од банане на прави начин Искористите кору од банане на прави начин
Најчитаније
 • Дојаве о бомбама на више локација у Источном Сарајеву
  4h 19m
  0
 • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева због наношења тјелесних повреда
  3h 30m
  0
 • Крађа у Палама
  4h 33m
  0
 • Приказан документарни филм поводом 30 година Источног Новог Сарајева
  18h 17m
  0
 • Нестао Милош Граховац из Невесиња
  3h 34m
  0