Превозници из Српске не могу преко границе због спорних лиценци

05.03.2022. 09:58
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Превозници из Републике Српске који обављају међународни транспорт не могу прећи границу БиХ због лиценци које им издаје Министарство саобраћаја и веза РС, а не признаје Министарство комуникација и транспорта БиХ.

Наиме, овај проблем с лиценцама датира још из 2010. године, када је тадашњи министар комуникација и транспорта БиХ донио Правилник о условима за издавање лиценци и квалификационе картице, којима је у том тренутку онемогућио рад у међународном саобраћају превозницима из Републике Српске који имају ентитетске картице.

Никола Грбић, предсједник Удружења превозника за међународни и унутрашњи транспорт Републике Српске, казао је за "Независне" да још ништа није ријешено у вези с лиценцама те да се превозници сусрећу с многобројним проблемима.

- Све превознике који имају лиценце Министарства саобраћаја и веза Републике Српске на границама зауставља инспекција државног министарства и не могу прећи границу. Ми се суочавамо с проблемом који нас спречава да радимо свој посао - истакао је Грбић.

Напомиње да превозници немају ништа против лиценци које одобрава Министарство комуникација и транспорта БиХ, али да траже да се лиценце могу добити у Бањалуци и у републичком министарству.

- Ситуација је доста гора него раније. Према нашим процјенама, око 70 одсто превозника из Републике Српске који имају лиценце Министарства саобраћаја и веза Републике Српске испашта због тога и не могу радити свој посао. Овај проблем траје од 2010. године и штрајка превозника због тога и од тада никако да се ријеши - нагласио је Грбић.

Према његовим ријечима, о овим су упознали Министарство саобраћаја и веза Републике Српске, које ће покушати ријешити проблем.

- Када је договаран правилник још 2010. године ми смо тражили да се направи софтвер како бисмо сву документацију могли предати у Министарство саобраћаја и веза РС, те онда електронски кад се накупи одређени број пријава републичко министарство пошаље пријаве у Министарство комуникација и транспорта БиХ, и то је тада прихваћено. Међутим, од тога нема ништа и ми се ево већ више од 10 година боримо с тим. Превозници из Републике Српске немају ништа против тога да имају лиценце из БиХ, али само желимо да се то може урадити у Бањалуци, а не да сви ми идемо у Сарајево и чекамо сатима у редовима и милост и немилост хоће ли нам је додијелити - рекао је Грбић.

Из Министарства комуникација и транспорта БиХ су раније рекли да не виде ништа спорно, те да према Закону о међународном и међуентитетском друмском превозу домаћи превозник може обављати међународни превоз ако посједује лиценцу за обављање те врсте дјелатности коју издаје ово министарство.

- Кантоналне лиценце и лиценце издате од стране ентитета Републике Српске важе за саобраћај унутар Босне и Херцеговине. Такође, потребно је истаћи да лиценце за обављање међународног транспорта које је издало наше министарство имају рок важења 10 година - навели су раније из Министарства комуникација и транспорта БиХ.

Са друге стране, из Министарства саобраћаја и веза Републике Српске су истакли да су због овог проблема превозници 2010. године блокирали граничне прелазе, у чему су их институције Српске подржале, те је након вишедневних разговора постигнут договор да се заједнички ради на новом правилнику како би превозници с ентитетским лиценцама могли обављати превоз у међународном саобраћају.

- Посљедњих неколико мјесеци инспектори МКТ БиХ предузимају мјере против превозника из Републике Српске, те им усмено саопштавају да ентитетске лиценце  не вриједе у међународном друмском саобраћају, па издају рјешења којима им наређују да прибаве њихове лиценце. Према важећем закључку Савјета министара БиХ, ентитетске лиценце за обављање међународног друмског превоза путника и робе важе у међународном друмском саобраћају - нагласили су раније из републичког министарства.

Додали су да ће Влада Републике Српске заједно с њима, као и досад, предузимати све неопходне активности из своје надлежности како би обезбиједили несметану примјену лиценци које су издали и заштитили превознике из Републике Српске у обављању њихове дјелатности.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Vozač 06.03.2022. 21:13
    Blokirajte granice i entitetske linije i rešen problem
Повезане вијести
Сударила се два камиона (ФОТО) Сударила се два камиона (ФОТО)
Запаљена два камиона на барикади код Дудиног Крша Запаљена два камиона на барикади код Дудиног Крша
Ц категорија карта за Европу Ц категорија карта за Европу
Најчитаније
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    19h 49m
    13
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    2h 44m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    6h 49m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    6h 53m
    2
  • Преминула Вера Гргић
    2h 0m
    0