Прича о Новици

04.11.2021. 18:05
0
ИЗВОР: Деспотовина
Кажу људи да су здравље и дјеца највеће богатство на свијету. То је истина.
Изгубити једно од то двоје велика је несрећа. Братунчанин Новица Стевић, о којем ових дана пишу сви локални и државни медији је човјек који је изгубио здравље, а бригу о њему, свом дјетету, води његов отац.
Прича о овом човјеку могла би почети на хиљаду начина. "Деспотовина" ће је испричати онако како је њима Новица отворио своју душу.
Слика


Фото: Деспотовина

Новица је рођен 1975. године у Слапашници, селу надомак Братунца. Јак, паметан и здрав момак стасао је као и многи његови вршњаци у она најцрња ратна времена. Имао је срећу да из тог рата изађе жив. Оженио се, добио је посао, дјецу... Чинило се да су се црни облаци разишли изнад главе овог добродушног човјека. Ипак, не задуго...
Године 2010. Новици је установљена дијагноза мултипла склероза и од тада његов живот постаје јако тежак. Немоћан да се избори са опаком болешћу и губитком посла враћа се у породичну кућу свог оца у Слапашници. Да невоља никада не иде сама потврдила је и недјеља, 2. априла 2017. године, када је Новицу напустила супруга. Са собом је одвела и њихову дјецу. Ипак, дјеца нису заборавила свог оца и редовно га посјећују.
Новица данас живи са стрепњом за сваки нови дан. Мјесечно му је за лијекове потребно преко 200 марака, и са скромним примањима која има (корисник права из области социјалне заштите) његова борба је уствари борба за голи живот. Поред лијекова, Новици је потребна помоћ у адаптацији стамбеног простора. Неопходно је прилагодити смјештај Новичиним потребама (адаптирати купатило, дневни боравак, замјенити полупане прозоре, унутрашњу столарију....)
Све ово је потребно урадити како би му се олакшао живот, али и његовом оцу Цвијану, седамдесетдвогодишњем старцу који једини брине о свом сину.
 
Портал "Деспотовина" је писао о мукама овог човјека још прије неколико мјесеци, али, према њиховим ријечима, и није било неке велике вајде. Ипак, све се промјенило након прилога државне телевизије који је емитован прије пар дана. Људи су почели да се јављају, желе да помогну.
 
Ако сте и ви неко ко може и жели помоћи Новици можете то урадити уплатом на његов жиро рачун отворен у Новој банци: 555-006-812-958-6117.
Коментари 0
Повезане вијести
Православно хуманитарно удружење „Свети Сава“ са Пала организовало васкршњу хуманитарну акцију (ФОТО) Православно хуманитарно удружење „Свети Сава“ са Пала организовало васкршњу хуманитарну ак...
Васкршња акција помоћи социјално угроженом становништву Источног Сарајева Васкршња акција помоћи социјално угроженом становништву Источног Сарајева
Купи километре, подржи Невена Тушевљака и помози рад Фондације “Свети Вукашин” Купи километре, подржи Невена Тушевљака и помози рад Фондације “Свети Вукашин”
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    22h 1m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    12h 59m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    21h 25m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    19h 40m
    12
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    3m
    0