Прича о породици Мацан, пчеларству и апитерапији

31.05.2021. 13:02
0
ИЗВОР: Катера

У живописном селу Тврдимићи, на чистом ваздуху који лијечи плућа, невјероватно лијепој природи која одмара очи и тишини коју ремети само цвркут птица, у љепоти која обузима и храни душу и тијело, налази се Апи инхалациона комора.

На 1.000 метара надморске висине, на пропланку изнад Источног Новог Сарајева, у пчелаској породици Мацан, отворена је прва Апи комора на Сарајевско – романијској регији, која ће грађанима омогућити инхалацију ваздухом из пчелиње кошнице.

Посјетили смо ову вриједну породицу, а наша саговорница Драгана Мацан, објаснила нам је шта је то апитерапија. Термин потиче од латинске ријечи apis што у преводи значи пчела, па отуда и назив апитерапија.

Слика

-  Апитерапија је алтернативни начин лијечења, који обједињује превентивне и терапијске методе које се заснивају на примјени пчелињих производа, као што су мед и прополис, пчелињи отров, восак, матична млијеч и други пчелињи продукти, у сврху очувања и унапређења човјековог здравља – објаснила нам је саговорница.

Брачни пар Мацан, Драгана и Немања, пчелаством се баве десет година и за све те године добро су се упознали са благодетима које пружају пчеле.

- Прошле године сам открила и добила неке прве информације о апи коморама и овој врсти терапије. Муж је имао јаке и честе мигрене, а након неколико година бављења пчеларством, бол је престао. Временом смо схватили да је разлог, управо благодет коју дају пчеле – рекла је Мацан, додајући да су тако одлучили да отворе једну Апи инхалациона комору.

- Прије годину дана смо дошли на ту идеју, и ето, 25. маја смо је и остварили – додала је Мацан.

Слика

Говорећи о апитерапији, наша саговорница је рекла да апи инхалације помаже у лијечењу плућних и респираторних болести - астме, бронхитиса, ларингитиса, мигрена.

- Апи комора мора бити у потпуности од природног материјала, најчешће су то дрвене брвнаре у којима се налазе кошнице. Ми смо у нашој поставили три кошнице са исто толико инхалатора, које смо набавили из Словеније и који су намјенски направљени за инхалирање из кошница – објашњава Мацан и додаје да је систем обезбијеђен са неколико филтера тако да плече не могу никако угрозити корисника.

Један третман траје 40 минута, након 20 минута се прави пауза од 10-15 минута, а потом се третман наставља.

Слика

- Већ сада, након неколико дана од отварања, имамо шест или седам сталних корисника. Потребно је минимум 10 или 15 терапија да би се видјели ефекти, а третмане је потебно спровести у континуитету. Оваква врста инхалирања је корисна не само за особе са неким здравственим проблемима, него и за здраве особе, превентивно – наглашава Мацан.

Она додаје да се инхалације раде само љети, те да је паметно тако искористити љетне мјесеце.

Слика

За третман инхалирања, код ове виједне породице, можете се наручити на бројеве телефона 065/966-892 – Драгана Мацан и 065/880-712 – Немања Мацан.

Цијена једног третмана износи 10 KМ.

Коментари 0
Повезане вијести
Ојачајте имунитет у прелазном периоду Ојачајте имунитет у прелазном периоду
Шта је здравије - уље или свињска маст? Шта је здравије - уље или свињска маст?
Гојазност достигла размјере епидемије Гојазност достигла размјере епидемије
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    13h 10m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    22h 2m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    15h 53m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    10h 45m
    4
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    19h 38m
    0