Прије 24 године усвојена Резолуција 1244

10.06.2023. 12:30
0
ИЗВОР: srna.rs

На данашњи дан прије 24 године Савјет безбједности УН усвојио је Резолуцију 1244 којом је Космет стављен под мандат УН.

Резолуцијом је одобрено међународно, војно и цивилно присуство у тадашњој СР Југославији /СРЈ/, успостављање привремене административне мисије УН на Косову - УНМИК-а као и стационирање међународних војних трупа - КФОР-а.

Овом резолуцијом је загарантован суверенитет и територијални интегритет Србије, а за Косово је предвиђена "широка аутономија у оквиру Србије".

Резолуција је донесена дан након потписивања Војно-техничког споразума у Куманову, којим је окончано бомбардовање СРЈ које је трајало 78 дана. Усвојена је са 14 гласова за и ниједним против.

Кина је тада остала уздржана због критиковања НАТО агресије, нарочито због бомбардовања њене амбасаде у Београду.

Представници те земље су изјавили да је сукоб требало да ријеши Влада СРЈ и њени грађани и да се супростављају страној интервенцији. Међутим, како је СРЈ прихватила мировни приједлог, Кина није ставила вето на резолуцију.

Усвајању Резолуције претходили су преговори предсједника СРЈ Слободана Милошевића и Виктора Черномирдина, који је био представник тадашњег руског предсједника Бориса Јељцина, а у преговоре је ушао по договору са Америком и ЕУ.

Договор је постигнут почетком јуна, уз посредство специјалног представника Мартија Ахтисарија, који је представљао ЕУ и УН.

Документ о договору Милошевић-Ахтисари-Черномирдин, који је прихватила Народна скупштина Србије, а затим и Савезна влада, био је основа за Резолуцију 1244.

Београд је од почетка скретао пажњу да ни у једном дијелу Резолуције нема помена о референдуму о будућем статусу Косова и Метохије, а Приштина је тврдила да ниједна одредба Резолуције не забрањује независност Косова.

Србија и многе друге државе чланице УН инсистирају на томе да Резолуција 1244 остаје правно обавезујућа за све стране.

Међутим, Косово је 2008. године једнострано прогласило независност.

Коментари 0
Повезане вијести
Српској породици у Липљану украдено више од 25 оваца Српској породици у Липљану украдено више од 25 оваца
Страшна прича из Грачанице: НАТО нам је убио дјецу - умјесто имена остале три тачке... Страшна прича из Грачанице: НАТО нам је убио дјецу - умјесто имена остале три тачке...
Затражене хитне акције међународне заједнице ради заштите Срба Затражене хитне акције међународне заједнице ради заштите Срба
Најчитаније
 • Тијела жене и дјетета пронађена у кориту ријеке Миљацке
  20h 41m
  0
 • Идентификовани жена и дијете пронађени у кориту Миљацке
  14h 19m
  0
 • Изгорио помоћни објекат у Булозима
  20h 55m
  0
 • Годишњица убиства српских дјечака у Хаџићима; Срђан (12) и Сташа (13) убијени док су се играли
  20h 46m
  2
 • Еколошка катастрофа у Крупачким стијенама: Спалионица гума “Грета“ поново горјела (ФОТО)
  9h 45m
  6