Прије 24 године усвојена Резолуција 1244

10.06.2023. 12:30
0
ИЗВОР: srna.rs

На данашњи дан прије 24 године Савјет безбједности УН усвојио је Резолуцију 1244 којом је Космет стављен под мандат УН.

Резолуцијом је одобрено међународно, војно и цивилно присуство у тадашњој СР Југославији /СРЈ/, успостављање привремене административне мисије УН на Косову - УНМИК-а као и стационирање међународних војних трупа - КФОР-а.

Овом резолуцијом је загарантован суверенитет и територијални интегритет Србије, а за Косово је предвиђена "широка аутономија у оквиру Србије".

Резолуција је донесена дан након потписивања Војно-техничког споразума у Куманову, којим је окончано бомбардовање СРЈ које је трајало 78 дана. Усвојена је са 14 гласова за и ниједним против.

Кина је тада остала уздржана због критиковања НАТО агресије, нарочито због бомбардовања њене амбасаде у Београду.

Представници те земље су изјавили да је сукоб требало да ријеши Влада СРЈ и њени грађани и да се супростављају страној интервенцији. Међутим, како је СРЈ прихватила мировни приједлог, Кина није ставила вето на резолуцију.

Усвајању Резолуције претходили су преговори предсједника СРЈ Слободана Милошевића и Виктора Черномирдина, који је био представник тадашњег руског предсједника Бориса Јељцина, а у преговоре је ушао по договору са Америком и ЕУ.

Договор је постигнут почетком јуна, уз посредство специјалног представника Мартија Ахтисарија, који је представљао ЕУ и УН.

Документ о договору Милошевић-Ахтисари-Черномирдин, који је прихватила Народна скупштина Србије, а затим и Савезна влада, био је основа за Резолуцију 1244.

Београд је од почетка скретао пажњу да ни у једном дијелу Резолуције нема помена о референдуму о будућем статусу Косова и Метохије, а Приштина је тврдила да ниједна одредба Резолуције не забрањује независност Косова.

Србија и многе друге државе чланице УН инсистирају на томе да Резолуција 1244 остаје правно обавезујућа за све стране.

Међутим, Косово је 2008. године једнострано прогласило независност.

Коментари 0
Повезане вијести
Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО) Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО)
Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН? Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН?
Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    10h 12m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    9h 36m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    7h 51m
    11
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    1h 10m
    2
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    9h 30m
    0