Прије 32 године с подручја Тузле протјерано око 5.500 Срба

20.06.2024. 13:44
0
ИЗВОР: srna.rs

Данас се навршавају 32 године од како је такозвана Армија БиХ напала српска насеља и села општине Тузла, из којих је протјерано око 5.500 Срба и запаљено више од хиљаду кућа и помоћних објеката, саопштено је из Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ, из којег траже да надлежни органи ФБиХ и Тузланског кантона обнове куће, путеве и водоводе у српским насељима и селима у тузланској општини.

У саопштењу се наводи да су нападнута насеља и села Пожарница, Симин Хан, Чакловићи, Пелемиши, Колимер, Ковачево Село, Ковачица, Цвиљевина, Јањићи, Ђокићи, Вујановићи, Јовановићи, Кукарићи, Бојићи, Тешановићи, Тракиловићи, Антићи.

Јаке снаге муслиманског другог корпуса 19. и 20. јуна 1992. године напале су српска насеља и села општине Тузла, протјерале цјелокупно српско становништво, запалиле више од хиљаду кућа и помоћних објеката, те минирале звоник православне Цркве Вазнесења Господњег у Пожарници.

- И данас је већина наведених села и насеља потпуно уништено, никада нису обновљене куће, ни помоћни објекти, путеви до српских насеља су зарасли, водоводи уништени, јер ни Тузла нити ФБиХ не улажу у инфраструктуру српских села - указују из Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

У саопштењу се наглашава да су прије тога у мају 1992. године муслимани протјерали Србе из центра Тузле и готово цијелог тузланског басена.

Према попису из 1991. године, на подручју тузланског басена живјела су 81.103 Србина, док данас у тузланском крају живи највише 4.000 Срба, углавном старије животне доби.

- Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ тражи да надлежни органи ФБиХ и Тузланског кантона обнове куће, путеве и водоводе у српским насељима и селима у општини Тузла - истиче се у саопштењу.

Коментари 0
Повезане вијести
Ухапшена жена због сумње да је помагала лицима која су покушала убиство Ухапшена жена због сумње да је помагала лицима која су покушала убиство
Србима у Лукавцу забрањено и дружење Србима у Лукавцу забрањено и дружење
Графити терористичке ОВК на цркви у Крајишту Графити терористичке ОВК на цркви у Крајишту
Најчитаније
 • Дјечаку из Источног Сарајева спашена рука брзом реакцијом љекара КЦУС-а
  19h 52m
  11
 • Саслушан свештеник са Пала: Сумња се да је продавао лажне дипломе "по повољној цијени"
  16h 43m
  2
 • Идентификована лица која се доводе у везу са наношењем повреда лицу у Источном Новом Сарајеву
  21h 47m
  1
 • У ПУ Источно Сарајево саслушана три лица због продаје и куповине диплома
  20h 34m
  4
 • Осипање у Клубу одборника СНСД-а у Скупштини општине Источна Илиџа
  2h 36m
  3