Прије 32 године с подручја Тузле протјерано око 5.500 Срба

20.06.2024. 13:44
0
ИЗВОР: srna.rs

Данас се навршавају 32 године од како је такозвана Армија БиХ напала српска насеља и села општине Тузла, из којих је протјерано око 5.500 Срба и запаљено више од хиљаду кућа и помоћних објеката, саопштено је из Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ, из којег траже да надлежни органи ФБиХ и Тузланског кантона обнове куће, путеве и водоводе у српским насељима и селима у тузланској општини.

У саопштењу се наводи да су нападнута насеља и села Пожарница, Симин Хан, Чакловићи, Пелемиши, Колимер, Ковачево Село, Ковачица, Цвиљевина, Јањићи, Ђокићи, Вујановићи, Јовановићи, Кукарићи, Бојићи, Тешановићи, Тракиловићи, Антићи.

Јаке снаге муслиманског другог корпуса 19. и 20. јуна 1992. године напале су српска насеља и села општине Тузла, протјерале цјелокупно српско становништво, запалиле више од хиљаду кућа и помоћних објеката, те минирале звоник православне Цркве Вазнесења Господњег у Пожарници.

- И данас је већина наведених села и насеља потпуно уништено, никада нису обновљене куће, ни помоћни објекти, путеви до српских насеља су зарасли, водоводи уништени, јер ни Тузла нити ФБиХ не улажу у инфраструктуру српских села - указују из Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

У саопштењу се наглашава да су прије тога у мају 1992. године муслимани протјерали Србе из центра Тузле и готово цијелог тузланског басена.

Према попису из 1991. године, на подручју тузланског басена живјела су 81.103 Србина, док данас у тузланском крају живи највише 4.000 Срба, углавном старије животне доби.

- Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ тражи да надлежни органи ФБиХ и Тузланског кантона обнове куће, путеве и водоводе у српским насељима и селима у општини Тузла - истиче се у саопштењу.

Коментари 0
Повезане вијести
Од 1. августа струја поскупљује 10 одсто у ФБиХ Од 1. августа струја поскупљује 10 одсто у ФБиХ
У изгорјелој кући у Сарајеву пронађена три тијела У изгорјелој кући у Сарајеву пронађена три тијела
Вријеђао Србе и Македонце: УЕФА казнила албанског репрезентативца Вријеђао Србе и Македонце: УЕФА казнила албанског репрезентативца
Најчитаније
  • Пронађен младић за којим се трагало
    11h 11m
    0
  • Освештан Храм Светог Варнаве Исповиједника на Врањешу (ФОТО)
    10h 18m
    2
  • Нестао Василије Ламбета (20) из Требиња
    13h 35m
    0
  • Пијан ометао колону службених возила МУП-а
    12h 10m
    2
  • Од сутра на рецепт нових шест лијекова
    11h 56m
    0