Приједор: У Дому здравља пропало више од 1.300 доза вакцина против корона вируса

13.04.2021. 15:23
2
ИЗВОР: srpskainfo

Руководство приједорског Дома здравља крије колико је тачно пропало доза за ревакцинацију против корона вируса старијих од 65 година, али се према доступним подацима може претпоставити да је тај број већи од 1.300 доза.

Наиме, "Српскаинфо" је раније објавила да су Приједорчани старији од 65 година, који су јуче кренули на ревакцинацију, враћани из Дома здравља уз образложење да нема вакцина.

Руководство Дома здравља јуче се није оглашавало, али су данас одржали прес конференцију на којој су покушали да умире грађане.

Вршилац дужности директора Дома здравља Приједор Слободан Јавор је кратко рекао да је јуче у јутарњим часовима обавјештен да је због нестанка струје у више наврата дошло до прекида хладног ланца вакцине.

– Зато смо привремено обуставили давање друге компоненте Спутњика В, наглашавам привремено. Када је у питању прекид хладног ланца вакцине, желим да појасним нашим грађанима да је због нестанка електричне енергије у више наврата дошло до поремећаја у температури у самом фрижидеру, односно замрзивачу, у односу на температуру предвиђену за чување вакцина – закључио је Јавор.

Будући да је јуче до 11 сати обављана ревакцинација, намеће се питање да ли су и те дозе које су примили Приједорчани биле из истог замрзивача.

Епидемиолог Дома здравља Приједор Милица Отковић тврди да су те вакцине које су даване непосредно прије прекида ревакцинације биле у режиму хладног ланца и да су потпуно безбједне.

– Што се тиче наших суграђана нема никакве потребе за забринутост. У консултацији са Институтом за јавно здравство одлучили смо да привремено обуставимо давање друге дозе, односно друге компоненте „Спутњик В“ вакцине због нарушавања хладнога ланца – рекла је она.

Отковићева каже да око 2.200 старијих од 65 година још није примило ни прву дозу.

Одговорила је да је прву дозу примило 1.500 Приједорчана, а да је другу дозу јуче примило 140 Приједорчана.

Уколико упоредимо ова два броја, долазимо то тога да је у приједорском Дому здравља јуче пропало 1.360 вакцина за другу дозу.

Отковићева је додала да ће грађани који чекају своју другу компоненту „Спутњик В“ вакцине бити накнадно обавјештени о датуму и бити позвани лично, као и за прву дозу.

– Као епидемилог и љекар морам рећи да нема разлога за бригу без обзира што долази до истека рока од 21 дан, грађани ће бити вакцинисани у термину који је предвиђен за давање вакцине – рекла је она.

Међутим, она је објаснила новинарима да је препорука да се друга доза „Спутњик В“ вакцина даје у периоду од 21 до 28 дана након примљене прве дозе.

– Према њиховим истраживањима, уколико се грађани разболе или нешто ванредно буде може ићи до два мјесеца – увјерава она.

Отковићева је додала да се компоненте у вакцини за другу дозу разликују од компоненти у првој дози.

То значи да ће сада приједорски Дом здравља морати да набави још 1.360 вакцина за другу дозу и то из исте серије.

Отковићева и Јавор нису објаснили новинарима да ли се друга и прва доза морају набављати у комплету и да ли то значи да ће пропасти још 1.360 доза за прву вакцину, када се оне набаве због пропалих вакцина за ревакцинацију.

О броју вакцина које су јуче пропале медијима је на прес конференцији обећан писани одговор.

Можда ће руководство Дома здравља у том одговору објаснити и да ли имају агрегат за струју, који у случају нестанка електричне енергије може да спаси вакцине које су тренутно најтраженији производ у свијету.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Анонимно 14.04.2021. 00:09
    Seljačine jedne
  • Generic placeholder image
    Www 13.04.2021. 21:14
    Zar se nije trebalo obezbjediti neki agregat u slučaju nestanka struje, ili neka druga opcija, za ovo treba neko odgovarati, sramota, upropastili su 1360 šansi za život, nevjerovatno
Повезане вијести
Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске
Данас исплата социјалних давања Данас исплата социјалних давања
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    22h 46m
    1
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    20h 45m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    22h 58m
    0
  • Партизан мијења име!
    13h 27m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    18h 0m
    0