Припадници Цивилне заштите Српске и данас помажу у Јабланици

05.10.2024. 10:42
1
ИЗВОР: srna.rs

Вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите /РУЦЗ/ Борис Трнинић изјавио је да су тимови Управе који се налазе у Јабланици рано јутрос наставили потрагу за несталима и рашчишћавању путева.

- Наши тимови су синоћ око 20.00 часова зауставили потрагу за настрадалима и у прочишћавању путева и јутрос око 7.00 наставили", рекао је Трнинић Срни, наводећи да су припадници РУЦЗ спавали на терену и да тамо остају док се стање не среди.

Истичући да су максимални капацитети РУЦЗ усмјерени ка подручју општине Јабланица гдје је стање катастрофално, Трнинић је додао да се још очекује сигнал да ли је потребна помоћ Управе и у Фојници.

- Немамо још јасан став на који начин можемо да помогнемо, тако да је на првом мјесту да се помогне људима у Јабланици и да се тамо живот нормализује - рекао је Трнинић.

Иако РУЦЗ има псе обучене за потрагу за несталима, Трнинић наводи да тренутно колеге из Федералне управе цивилне заштите /ФУЦЗ/, која је носилац акције спасавања у Јабланици, нису затражили њихов ангажман.

Трнинић је најавио могућност да се чланови тимова РУЦЗ који су у Јабланици привремено вечерас повуку са терена због сутрашњих локалних избора, након чега би се истог дана вратили на терен и тамо остали и наредну седмицу.

Он је рекао да би почетком идуће седмице, можда у уторак, 8. октобра, са колегама из Федералне управе цивилне заштите требало да посјети Јабланицу.

Након позива из ФУЦЗ Трнинић је јуче упутио Машински тим и дио Тима за урбано трагање и спасавање /УСАР/ у Јабланицу, гдје су одмах ангажовани у акцији трагања и спасавања људи, те санирања посљедица незапамћеног невремена које је однијело људске животе и направило велику материјалну штету.

Машински тим РУЦЗ чине утоваривач "улт", багер и два камиона са руковаоцима. 

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Zoxter 05.10.2024. 13:11
    Bravo.
Повезане вијести
Патријарх Порфирије: Помоћ од 100.000 евра страдалима у поплави у Херцеговини Патријарх Порфирије: Помоћ од 100.000 евра страдалима у поплави у Херцеговини
Дарко Војводић донирао 1000 КМ, па позвао и колеге да ураде исто Дарко Војводић донирао 1000 КМ, па позвао и колеге да ураде исто
На магистралном путу Јабланица-Прозор оспособљено одвијање саобраћаја На магистралном путу Јабланица-Прозор оспособљено одвијање саобраћаја
Најчитаније
  • Обиљежавање Дана учитељ(иц)а - 5. октобар
    23h 59m
    0
  • Спашен дјечак којем су родитељи погинули на лицу мјеста
    17h 27m
    0
  • "10.000 куна за 100 комада дјеце покопане"
    23h 58m
    1
  • Новинари се пробили до Доње Јабланице: "Четрдесет људи се води као нестало"
    22h 22m
    0
  • У Источном Сарајеву све спремено за гласање у недјељу
    17h 20m
    5