Припадници ОС БиХ се смрзавају у касарни "Козара"

14.12.2021. 09:25
1
ИЗВОР: Srpska.info

Од почетка сезоне гријања просторије у касарни Оружаних снага БиХ „Козара“ у Бањалуци никада нису биле топле. Разлог: није набављен мазут за гријање, нити се зна када ће се то десити.

Извор Српскаинфо каже да се ова касарна грије из сопственог система у виду котловнице на течно гориво. Међутим, мазут није набављен због тендера који је пропао још љетос.

Температура у просторијама које користе припадници ОС ових дана је једноцифрена.

– Сервис котлова такође није урађен, исто тако због пропалог тендера, тако да се ми смрзавамо. Температуре су полако у минусу, то се рефлектује на све. Људи се разбољевају, користе гријалице, доносе их од куће, али не помаже много, тепературу до краја радног дана једва успијемо да подигнемо за неколико степени – каже саговорник Српскаинфо који је, из разумљивих разлога, инсистирао на анонимности.

Према његовим ријечима, једино што је учињено по овом питању јесте да је радно вријеме у касарни скраћено за два часа, па је већина припадника у „Козари“ од осам до 14 часова, умјесто до 16.

– Искрено, то нам пуно не значи, јер је једнако хладно и у осам и у 14 часова – истиче извор.

Према његовим ријечима, припадници Оружаних снага БиХ су се жалили на услове у којима бораве, поступак је у току, очекује се утврђивање одговорности, али војнике и даље забрињава што не виде крај проблему.

Кривицу виде искључиво у Министарству одбране БиХ, које је иначе највећи појединачни буџетски потрошач у БиХ са годишњим буџетом од око 270 милиона КМ.

– Оружане снаге са овим немају ништа, то је надлежност министарства које проводи јавне набавке. И ранијих година је било тих проблема, гријање је често било нередовно, али га је било, некако смо преживјели. Међутим, сада гријање немамо никако нити има изгледа да ће га бити. Било би логично да се мазут набави на вријеме, да се ради домаћински, али овдје ништа није нормално. Мислим да је тендер пропао у августу и то је то. Вјерујем да исти проблем имају још неке касарне, осим оних које се грију на чврсто гориво, као што је касарна у Приједору. Проблем нема ни Министарство одбране и Заједнички штаб у Сарајеву који су на градском гријању. Можда зато и не рјешавају наш пробем, њима је топло – закључује иронично наш саговорник.

Званичне информације из Министарства одбране БиХ, Српскаинфо није добила.

Незванично су сазнали да су у Сарајеву упознати с овим проблемом, те да је већи него што на прву изгледа.

– Систем гријања у „Козари“ је изузетно застарио. Неопходна је његова комплетна модернизација и прелазак вјероватно на неку нову врсту горива. Предуслов за то је усвајање буџета за идућу годину или донација која би ријешила тај проблем. Та касарна је стратешки важна и мора да има приоритет приликом санације – каже извор Српскаинфо.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Био једном један војник 15.12.2021. 05:56
    С обзиром да су данашњи "војници" махом она омладина која је до тог посла дошла "по бабу и по стричевима", која сваки други мјесец бјеже по боловањима, која су одрастала уз плеј стејшн у топлом и сувом, по кафанама банчила три дана у седмици, од боравка у природи имала фол нека планинарења кад је вријеме лијепо, о љубави према човјеку учили водајући и гајећи керове, да су то махом саможиве особе које се најприје руководе потребом за сопственим комфором, такви и не треба да имају гријање, а још мање треба да носе војничке униформе! Господо, у посљедњем рату, који је далеко мање суров био од другог свјетског рата, ми смо као дјеца пртили снијег метар висок по неколико километара до школе и тамо мјесецима похађали наставу без гријања и струје, заједно са наставницима који су се смјењивали у настави и рову. Нека вас је стид до краја живота ваше кукњаве!
Повезане вијести
Радник пао са зграде, тешко повријеђен Радник пао са зграде, тешко повријеђен
Пријављено да је возач дјетету нудио новац и вожњу Пријављено да је возач дјетету нудио новац и вожњу
Бањалука: Жена скочила са зграде Бањалука: Жена скочила са зграде
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    4h 42m
    0
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    7h 28m
    0
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    7h 1m
    1
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    10h 8m
    1
  • У ријеци Бојани пронађено тијело још једне дјевојчице
    21h 57m
    0