Припадник Оружаних снага БиХ пријетио новинару

21.04.2021. 12:11
0
ИЗВОР: DEPO PORTAL/md

Забрињавајуће је да особе попут Вахида Хоте, којима професионална дужност налаже да штите подједнако све грађане Босне и Херцеговине, њихова права и слободе, користе овакав вокабулар и отворено пријете физичким насиљем над новинарима само зато што се не слажу са њиховим ставовима и текстовима, саопштио је УО Удружења БХ новинари.

Управни одбор Удружења БХ новинари и Линија за помоћ новинарима најоштрије осуђују пријетње које је новинару Елдину Хаџовићу упутио Вахид Хота, припадник Оружаних снага Босне и Херцеговине.

Након што је Хаџовић 10. априла ове године на порталу Прометеј.ба објавио текст под насловом “Како је градоначелница Сарајева пала на првом испиту: Нису српски злочинци, него Војска РС-а”, а који су касније пренијели бројни портали, поменути Хота му је путем "Фејсбука" послао поруку изразито пријетећег садржаја у којој, уз бројне псовке и увреде,  Хаџовићу пријети “шамарањем" и "ломљењем прстију чекићем". 

Увидом у "Фејсбук" профил Вахида Хоте може се видјети да је ријеч о припаднику Оружаних снага БиХ, што овај случај пријетњи новинару чини још шокантнијим и озбиљнијим.

Управни одбор Удружења БХ новинари и Линија за помоћ новинарима сматрају да су отворене пријетње припадника ОС БиХ недопустиве, представљају угрожавање сигурности новинара и атак на слободу медија, мишљења и говора. Забрињавајуће је да особе попут Вахида Хоте, којима професионална дужност налаже да штите подједнако све грађане Босне и Херцеговине, њихова права и слободе, користе овакав вокабулар и отворено пријете физичким насиљем над новинарима само зато што се не слажу са њиховим ставовима и текстовима. Такво понашање појединаца не само да представља кривично дјело, него баца љагу на све припаднике Оружаних снага БиХ који свој посао обављају професионално, одговорно и поштујући законе.

Удружење БХ новинари и Линија за помоћ новинарима о овом случају обавијестиће надлежне полицијске органе са захтјевом за хитно покретање истраге о пријетњама упућеним новинару Хаџовићу. Такође, о овим пријетњама обавијестићемо и представнике ОС БиХ, од којих захтијевамо истрагу против Вахида Хоте и подузимање санкције према овом припаднику Оружаних снага који је пријетио новинару физичким насиљем, чиме је угрозио његову сигурност и професионална новинарска права, саопштио је Управни одбор Удружења БХ новинари/Линија за помоћ новинарима.

Коментари 0
Повезане вијести
Притворен малољетник који је нацртао план напада на школу у Требињу Притворен малољетник који је нацртао план напада на школу у Требињу
Ситуација у требињским школама безбједна, ухапшен малољетник Ситуација у требињским школама безбједна, ухапшен малољетник
Драма у Требињу, малољетник пријетио покољем у средњој школи Драма у Требињу, малољетник пријетио покољем у средњој школи
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    20h 36m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    18h 11m
    7
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    23h 19m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    4h 10m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    2h 37m
    0