Припадник Оружаних снага БиХ пријетио новинару

21.04.2021. 12:11
0
ИЗВОР: DEPO PORTAL/md

Забрињавајуће је да особе попут Вахида Хоте, којима професионална дужност налаже да штите подједнако све грађане Босне и Херцеговине, њихова права и слободе, користе овакав вокабулар и отворено пријете физичким насиљем над новинарима само зато што се не слажу са њиховим ставовима и текстовима, саопштио је УО Удружења БХ новинари.

Управни одбор Удружења БХ новинари и Линија за помоћ новинарима најоштрије осуђују пријетње које је новинару Елдину Хаџовићу упутио Вахид Хота, припадник Оружаних снага Босне и Херцеговине.

Након што је Хаџовић 10. априла ове године на порталу Прометеј.ба објавио текст под насловом “Како је градоначелница Сарајева пала на првом испиту: Нису српски злочинци, него Војска РС-а”, а који су касније пренијели бројни портали, поменути Хота му је путем "Фејсбука" послао поруку изразито пријетећег садржаја у којој, уз бројне псовке и увреде,  Хаџовићу пријети “шамарањем" и "ломљењем прстију чекићем". 

Увидом у "Фејсбук" профил Вахида Хоте може се видјети да је ријеч о припаднику Оружаних снага БиХ, што овај случај пријетњи новинару чини још шокантнијим и озбиљнијим.

Управни одбор Удружења БХ новинари и Линија за помоћ новинарима сматрају да су отворене пријетње припадника ОС БиХ недопустиве, представљају угрожавање сигурности новинара и атак на слободу медија, мишљења и говора. Забрињавајуће је да особе попут Вахида Хоте, којима професионална дужност налаже да штите подједнако све грађане Босне и Херцеговине, њихова права и слободе, користе овакав вокабулар и отворено пријете физичким насиљем над новинарима само зато што се не слажу са њиховим ставовима и текстовима. Такво понашање појединаца не само да представља кривично дјело, него баца љагу на све припаднике Оружаних снага БиХ који свој посао обављају професионално, одговорно и поштујући законе.

Удружење БХ новинари и Линија за помоћ новинарима о овом случају обавијестиће надлежне полицијске органе са захтјевом за хитно покретање истраге о пријетњама упућеним новинару Хаџовићу. Такође, о овим пријетњама обавијестићемо и представнике ОС БиХ, од којих захтијевамо истрагу против Вахида Хоте и подузимање санкције према овом припаднику Оружаних снага који је пријетио новинару физичким насиљем, чиме је угрозио његову сигурност и професионална новинарска права, саопштио је Управни одбор Удружења БХ новинари/Линија за помоћ новинарима.

Коментари 0
Повезане вијести
Фоча: Добојлија осумњичен да је истукао дјевојку
Соколац: Пријетње смрћу и покушај физичког напада на стадиону ,,Бара”
Навршиле се 22 године од отмице српских новинара код Зочишта
Најчитаније
 • Вирусом корона заражено пет особа у Источном Сарајеву
  14h 44m
  0
 • Српску Илиџу часно одбранили Илиџанци (ФОТО)
  12h 28m
  1
 • На Електротехничком факултету промовисана кампања уписа студената (ВИДЕО)
  14h 10m
  0
 • Мандић: Под хитно смијенити Градски одбор СНС Београд, са Небојшом Стефановићем на челу
  9h 16m
  0
 • Додик: Српска као самостална држава за три године би постала чланица ЕУ
  14h 13m
  1