Pripadnik Oružanih snaga BiH prijetio novinaru

21.04.2021. 12:11
0
IZVOR: DEPO PORTAL/md

Zabrinjavajuće je da osobe poput Vahida Hote, kojima profesionalna dužnost nalaže da štite podjednako sve građane Bosne i Hercegovine, njihova prava i slobode, koriste ovakav vokabular i otvoreno prijete fizičkim nasiljem nad novinarima samo zato što se ne slažu sa njihovim stavovima i tekstovima, saopštio je UO Udruženja BH novinari.

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju prijetnje koje je novinaru Eldinu Hadžoviću uputio Vahid Hota, pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Nakon što je Hadžović 10. aprila ove godine na portalu Prometej.ba objavio tekst pod naslovom “Kako je gradonačelnica Sarajeva pala na prvom ispitu: Nisu srpski zločinci, nego Vojska RS-a”, a koji su kasnije prenijeli brojni portali, pomenuti Hota mu je putem "Fejsbuka" poslao poruku izrazito prijetećeg sadržaja u kojoj, uz brojne psovke i uvrede,  Hadžoviću prijeti “šamaranjem" i "lomljenjem prstiju čekićem". 

Uvidom u "Fejsbuk" profil Vahida Hote može se vidjeti da je riječ o pripadniku Oružanih snaga BiH, što ovaj slučaj prijetnji novinaru čini još šokantnijim i ozbiljnijim.

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima smatraju da su otvorene prijetnje pripadnika OS BiH nedopustive, predstavljaju ugrožavanje sigurnosti novinara i atak na slobodu medija, mišljenja i govora. Zabrinjavajuće je da osobe poput Vahida Hote, kojima profesionalna dužnost nalaže da štite podjednako sve građane Bosne i Hercegovine, njihova prava i slobode, koriste ovakav vokabular i otvoreno prijete fizičkim nasiljem nad novinarima samo zato što se ne slažu sa njihovim stavovima i tekstovima. Takvo ponašanje pojedinaca ne samo da predstavlja krivično djelo, nego baca ljagu na sve pripadnike Oružanih snaga BiH koji svoj posao obavljaju profesionalno, odgovorno i poštujući zakone.

Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima o ovom slučaju obavijestiće nadležne policijske organe sa zahtjevom za hitno pokretanje istrage o prijetnjama upućenim novinaru Hadžoviću. Takođe, o ovim prijetnjama obavijestićemo i predstavnike OS BiH, od kojih zahtijevamo istragu protiv Vahida Hote i poduzimanje sankcije prema ovom pripadniku Oružanih snaga koji je prijetio novinaru fizičkim nasiljem, čime je ugrozio njegovu sigurnost i profesionalna novinarska prava, saopštio je Upravni odbor Udruženja BH novinari/Linija za pomoć novinarima.

Komentari 0
Povezane vijesti
Pritvoren maloljetnik koji je nacrtao plan napada na školu u Trebinju Pritvoren maloljetnik koji je nacrtao plan napada na školu u Trebinju
Situacija u trebinjskim školama bezbjedna, uhapšen maloljetnik Situacija u trebinjskim školama bezbjedna, uhapšen maloljetnik
Drama u Trebinju, maloljetnik prijetio pokoljem u srednjoj školi Drama u Trebinju, maloljetnik prijetio pokoljem u srednjoj školi
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    1h 51m
    0
  • Doktor Šupić obavio 42 pregleda u preventivnoj akciji u Istočnom Starom Gradu
    14h 28m
    2
  • Paljani na pokloničkom putovanju u manastir Hilandar
    18h 16m
    0
  • Džudisti iz Srpske digli glas protiv aktuelnog rukovodstva
    23h 20m
    1
  • Mlada Trebinjka jedva čeka da se šleperom zaputi na otvoreni put
    18h 0m
    0