Припадник ОС БиХ на Божић величао Орићеве злочине

11.01.2020. 11:29
0
ИЗВОР: Srna

Припадник Оружаних снага БиХ Суљо Ханић на Божић, 7. јануара, објавио је на свом “Фејсбук” профилу пјесму “Ко на Божић у Кравицу дође” која велича команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића и убиства Срба у српском селу Кравица 1993. године.

– Еј ко на Божић у Кравицу дође, Насер Орић – није Карађође. А кад видјеше са свих страна пуца, стадоше им у грудима срца… Нема више гнијезда душманскога, баш на Божић огријала Бога. Мјесто попа што свети водицу, дошетао Насер у Кравицу – ријечи су, између осталог, пјесме коју је објавио Ханић.

Ово није први пут да Ханић износи овакве ставове или их јавно подржава на друштвеним мрежама, о чему Срна објављује фотографије.

На Божић 1993. године муслиманске снаге под командом Орића упале су у Кравицу и убиле 49 Срба, раниле 80 српских цивила и војника, а седам их је нестало, од којих пет још није пронађено.

На Божић је село опљачкано и запаљено је 688 српских кућа на ширем подручју Кравице. Уништено је око 2.000 помоћних и 27 друштвених објеката.

Слика

Око 1.000 становника остало је без домова у једном дану и кроз сметове се пробило према Дрини, избјегавши сигурну смрт преласком у Србију.

Без једног или оба родитеља остало је 101 дијете.

Ни оптужницом према којој је суђено Насеру Орићу у Суду БиХ није био обухваћен злочин у Кравици, као ни остали почињени над Србима у Средњем Подрињу.

 Тонка Милошевић из Кравице, којој је убијено више чланова породице, рекла је раније да тешко може да опише како је изгледало божићно јутро у Кравици 1993. године.

– Пуцало је са свих страна. Некако се формирао збјег и кренули смо кроз сметове према Дрини. Било је и рањених и дјеце у колони која се споро кретала, али смо некако прешли брда и стигли до Дрине одакле смо евакуисани у Србију и тако се спасили – присјећа се Милошевићева.

Слика

Радмила Николић, која је изгубила супруга, брата и још десет чланова породице у Кравици прије 26 година, присјећа се напада на ово село.

Она каже да се пуцало са свих страна и да су муслимански војници, када су видјели да групе цивила бјеже, добили наредбу да обуставе пуцњаву и штеде муницију и да цивиле хватају живе и кољу.

Николићева је нагласила да су чланови породица убијених Срба изгубили повјерење у рад правосуђа БиХ.

– Доста је игре са нашим стрпљењем. Такво правосуђе нам не треба и треба га укинути, а злочинце ће стићи Божија казна – поручила је Николићева.

Коментари 0
Повезане вијести
Војник Трифковић помогао повријеђеном лицу у саобраћајној незгоди Војник Трифковић помогао повријеђеном лицу у саобраћајној незгоди
Припадник Оружаних снага БиХ пријетио новинару Припадник Оружаних снага БиХ пријетио новинару
Припадник Оружаних снага БиХ преминуо од вируса корона Припадник Оружаних снага БиХ преминуо од вируса корона
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    13h 27m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    4h 25m
    11
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    12h 51m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    11h 6m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    12h 45m
    0