Припреме за „Успон на Велики Жеп"

07.06.2022. 13:41
0
ИЗВОР: srna.rs

Планинари ханпјесачког друштва „Јавор - Сунчана планина" припремају јулску акцију „Успон на Велики Жеп - Меморијал Зоран Пржуљ" и ових дана праве надстрешницу код новоизграђене планинарске колибе у Кусачама, првог објекта овог типа на подручју општине.

Предсједник овог друштва Бобан Матић рекао је да су недавно у мјесту Кусаче, удаљеном 6,5 километара од Хан Пијеска, уз помоћ пријатеља донатора и властитим учешћем завршили изградњу планинарске колибе коју може да користи 15 планинара.

За овај вид смјештаја планинара одлучили су се, каже, након пандемијских ограничења у окупљању и путовањима.

- Нисмо још довели струју, јер планирамо поставити соларне панеле када то могућности дозволе, тако да имамо воду, расвјету са акумулатора, мокри чвор, пећ на дрва у дневном боравку и просторије са 15 кревета - рекао је Матић Срни.

Према његовим ријечима, планинари очекују разумијевање донатора код обезбјеђивања средстава за соларне панеле, иако имају пуну подршку општине Хан Пијесак.

Ово планинарско друштво, како каже, организује двије планинарске манифестације којима присуствује велики број гостију из Србије и Републике Српске.

Матић је навео да су већ почеле припреме за дводневну акцију успона на Велики Жеп, највиши врх планине Јавор, планирану за 9. и 10. јули, према календару Планинарског савеза Републике Српске.

Ријеч је о меморијалној акцији посвећеној рано преминулом првом секретару друштва Зорану Пржуљу, у оквиру које је лани први пут око 100 планинара из свих крајева Републике Српске заједно изашло на успон Велики Жеп.

Матић је изразио увјерење да друга планинарска акција у првом викенду септембра под називом „Успон на Врани Камен" заслужује посебну пажњу јавности јер се на овом гребену планине Јавор налази српско војничко гробље из Великог рата на коме је сахрањено око 1.000 војника из Шумадијске дивизије коју су чинили углавном људи из Крагујевца и околине.

- То је мјесто за које мало људи зна да постоји и вјерујем да би у наредном периоду очување овог гробља требала бити заједничка обавеза општине Хан Пијесак и Крагујевца- каже Матић.

Он је додао да ова акција није у календару Планинарског савеза, али су планинари маркирали стазу од Краљевог поља код Хан Пијеска до Враног Камена како би свако ко жели могао посјетити то мјесто.

Матић је подсјетио да се на подручју Јавор планине налазе три локалитета на којима су у Великом рату сахрањени српски војници, те да је Врани Камен јединствено мјесто на коме је изван Србије сахрањено 1.000 српских војника и да се о томе недовољно пише.

Планинарско друштво „Јавор- Сунчана планина" основано је 2019. године на Хан Пијеску и тренутно има седамдесетак чланова.

Коментари 0
Повезане вијести
Милојевић: Респектујемо Јавор, очекујем тешку утакмицу Милојевић: Респектујемо Јавор, очекујем тешку утакмицу
Планинари „Височника“ извели успон на Велики Жеп поводом Дана Републике Планинари „Височника“ извели успон на Велики Жеп поводом Дана Републике
На Великом Жепу се окупило 80 планинара На Великом Жепу се окупило 80 планинара
Најчитаније
  • Партизан мијења име!
    18h 58m
    4
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    2h 3m
    0
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    23h 31m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    21h 5m
    3
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    2h 10m
    0