Припремите укусан домаћи џем од малина

17.07.2020. 09:35
0
ИЗВОР: Nezavisne

Малина је врста биљке из рода купина и малина и породице ружа, а њени плодови су многобројне коштунице спојене разраслом, сочном цвјетном ложом црвене боје, познате по јединственој ароми те деликатно киселкастом окусу.

Малина је у свим развијеним земљама свијета веома цијењена биљка, прво због неодољивог изгледа, окуса и мириса, а затим и због љековитих својстава. Грм потиче из југоисточне Европе, расте уз рубове путева и шумарака, а све се чешће узгаја и у вртовима.

Најукуснији и најздравији су свјежи плодови малине. Богата је витаминима, минералима, антиоксидансима и влакнима те је због тога добар природни лијек за разне болести. Од витамина и минерала садржи витамин Ц, витамине из групе Б комплекс, Е, К, магнезијум, жељезо, калијум, калцијум и фосфор.

Препоруке су да се малина конзумира свјежа, али свакако своја љековита својства задржава и када се од ње припремају мармелада, џем, сок, ликер...

Рецепт за џем

Састојци:

4 кг малина (свјеже или одлеђене)

1 кг шећера

2 паковања ванилин шећера

Припрема:

Добра страна овог џема од малина је што је подједнако укусан било да се прави од свјежих или од оних из замрзивача. Малине можете опрати под слабим млазом воде водећи рачуна да се не распадну. Затим их распоредите по чистој крпи да се добро оциједе и осуше. Тегле и одговарајуће поклопце такође оперите, осушите и стерилишите у рерни загријаној на 75 до 100 степени Целзијусових око један сат.

Након прања и сушења малине сипајте у шерпу и кувајте на лаганој ватри уз повремено мијешање док течност отприлике до пола уври. Затим додајте шећер и ванилин шећер. Кувајте још 45 минута на тихој ватри, колико да џем лагано ври, али сада уз стално мијешање. Одвојите кашичицу џема на тањир, када се охлади треба да има густину као и сваки џем, кад тањир усправите треба тек лагано на клизи.

Врео џем затим сипајте у вреле, стерилисане тегле. Тегле добро затворите поклопцима и умотајте их у ћебе те оставите да се лагано хладе.

Хладан џем спакујте на хладно и тамно мјесто, а отворену теглу чувајте у фрижидеру.

Од количине намирница које сте употријебили добићете осам теглица од 350 грама џема, или око 3,5 до четири стандардне тегле од 750 грама.

Коментари 0
Повезане вијести
Посна брза чорба Посна брза чорба
Посне суве паприке пуњене кромпиром Посне суве паприке пуњене кромпиром
Посна тортиља са туњевином Посна тортиља са туњевином
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    20h 14m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    19h 10m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    19h 14m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    16h 7m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    18h 4m
    0