Приредбом "Српчад Србији" почели "Сретењски дани"

14.02.2023. 09:12
0
ИЗВОР: srna.rs

Манифестација "Сретењски дани" почела је синоћ у Палама, гдје је одржана приредба "Српчад Србији" у част Дана државности Србије.

Приредбу, која је одржана у Културном центру, припремили су ученици Средњошколског центра "Пале", Дјечији центар "Бубамара", ученици Основне школе "Пале" и гости из Основне школе "Бора Лазић" из Младеновца.

Директор Основне школе "Пале" Александар Рајић рекао је да је ова манифестација традиционална, а дјеца су у богатом културном програму подржала обиљежавање Дана државности Србије и сјећање на доношење Сретењског устава.

Рајић је рекао да су ученици пјесмом, рецитацијом и драмским приказом Првог српског устанка показали да и Срби са лијеве стране Дрине осјећају Србију као своју земљу.

Виолета Нинковић, директор Основне школе "Бора Лазић" из Влашке код Младеновца, напоменула је да четири године сарађују са паљанском школом, те да им је драго што су на Палама и што заједно обилјежавају Дан државности Србије.

- Невјероватно је да се у другој држави прославља Дан државности Србије. Јако смо срећни јер на овај начин његујемо традицију српскога народа. На Пале је допутовало 20 ученика заједно са наставницима - рекла је Нинковићева и додала да су посјетили и Јахорину.

Ученик Основне школе "Пале" Новак Каришик рекао је да је са другарима припремио представу "Сретењски дани" о Карађорђевом именовању за вожда, а да је он глумио попа Атанасија.

- У представи је ријеч о неколико важних особа које су се окупиле у пећини како би именовале вожда и дигле Први српски устанак. Било је дилеме ко ће постати вожд, али су на крају сви изабрали Карађорђа-Црног Ђорђа - навео је Каришик.

Манифестација "Сретењски дани", коју организује Културни центар Пале у сарадњи са локалном Борачком организацијом, Основном школом "Пале" и "Оскар филмом" у част великог православног празника Сретења Господњег, биће настављена данас обиљежавањем Дана бораца Републике Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
Дани сјећања: „Југословенство, идеја која је Србе коштала милионских жртава“ Дани сјећања: „Југословенство, идеја која је Србе коштала милионских жртава“
У недјељу промоција књиге "Српско срце Јоханово" у Палама У недјељу промоција књиге "Српско срце Јоханово" у Палама
Хуманитарна премијера филма „Љубав Твоја и непослушност моја“ у Палама Хуманитарна премијера филма „Љубав Твоја и непослушност моја“ у Палама
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    19h 59m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    18h 13m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    16h 3m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    8h 28m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    14h 1m
    0