Приватне лабораторије неовлаштене за тестирање на вирус корона

02.03.2020. 14:21
0
ИЗВОР: Srna

Републичка здравствена инспекција апелује да се грађани не тестирају самоиницијативно на вирус корона у приватним лабораторијама јер оне нису овлашћене, ни стручне за таква испитивања.

Из ове инспекције наводе да је Законом о здравственој заштити забрањена микробиолошка дјелатност у приватним здравственим установама и упозоравају да је за то прописана прекршајна казна од 10.000 КМ до 100.000 КМ.

- Узорке на нови вирус корона тестира Универзитетски клинички центар Републике Српске у Бањалуци за своје пацијенте, а за пацијенте из других болница то чини Институт за јавно здравство Српске - истиче се у саопштењу.

Наглашава се да је Институт за јавно здравство свим здравственим установама у Српској благовремено упутио препоруке за поступање с циљем раног откривања болести, што укључује и критеријуме и процедуре за тестирање узорака у овлашћеној лабораторији.

- У Српској нема потврђених случајева обољелих од вируса корона, али су мјере опреза и предострожности подигнуте на виши ниво. Надлежни органи спроводе низ мјера које су примарно фокусиране на рано откривање сумњивих случајева и благовремено збрињавање евентуално обољелих - истиче се у саопштењу.

Из Републичке здравствене инспекције позивају грађане који су посљедњих 14 дана боравили у Италији, Кини, Јужној Кореји, Ирану или су у другој земљи били у контакту са обољелим лицима да се телефонски јаве надлежном дому здравља, који ће им дати препоруке за поступање и пратити њихово здравствено стање. 

Коментари 0
Повезане вијести
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској
За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара
Најчитаније
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    22h 11m
    1
  • Партизан мијења име!
    14h 53m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    19h 26m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    17h 0m
    2
  • Како је страдао митрополит Петар Зимоњић
    22h 45m
    3