Привредници од Владе РС траже одгађање поскупљења струје

27.08.2019. 12:56
0
ИЗВОР: БН

Састанак привредника са представницима Владе Републике Српске и „Електропривреде РС“ заказан је за сутра, а највећи потрошачи електричне енергије тражиће да се поскупљење струје одгоди.

Са привредницима би требало да се састану премијер РС Радован Вишковић, министар енергетике и рударства РС Петар Ђокић и представник Министарства привреде и предузетништва, с обзиром да је министар привреде Вјекослав Петричевић на путу. На састанак је позван и директор „Електропривреде РС“ Лука Петровић.

На састанак ће доћи представници фирми које су највећи потрошачи електричне енергије и које највише погађа поскупљење струје, а то су, између осталог, фирме „Р-С Силицон“ из Мркоњић Града, „Дуби цоттон“ из Козарске Дубице, „Арцелор  Миттал“ из Приједора , „Спортек“ из Котор Вароши, „Месна индустрија Тулумовић“ из Лакташа, „Бањалучка пивара“ из Бањалуке&хеллип;

Директор Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић рекао је за ЦАПИТАЛ да ће бити представници свих сектора привреде.

-Већ смо ове године имали једно поскупљење електричне енергије и истаћи ћемо да ново поскупљење није у сладу с разговорима који су вођени на почетку године. Видјећемо како превазићи садашњу ситуацију и наћи заједничко рјешење. На крају крајева, ЕРС је од јавног значаја и у функцији је цијеле привреде те мислим да ћемо наћи компромисно рјешење, прије свега да се потписивање уговора пролонгира - рекао је Ћорић.

„Електропривреда Републике Српске“ послала је привредницима нове уговоре о снабдијевању електричном енергијом у којим је повећана цијена индустријске струје.

Чланом 5. предложеног Уговора предвиђено повећање цијена електричне енергије од 1. септембра ове године.

Тим чланом дефинисано је да цијена за испоручену активну електричну енергију износи за вишу тарифу 0,0957 КМ по кWх без ПДВ-а, а за нижу тарифу 0,0638 КМ/кWх без ПДВ-а.

Привредници сада плаћају вишу тарифу 0,0916 КМ, што значи да она новим Уговором, који предлаже ЕРС, поскупљује за 0,0041 КМ што је око пет одсто.

Међутим, цијена ниже тарифе поскупљује за чак 40 одсто или 0,018, са садашњих 0,0458 КМ на 0,0638 КМ/кWх.

Ово су тарифе које се примјењују за највећи број фирми, које су на напонским нивоима 10 и 20 кВ, док постоје и мали привредници који немају своје трафостанице и који плаћају највећу цијену струје тренутно и у најгорем су положају.

Поред тога, Уговором није дефинисан износ РВТ, као ни обрачунска снага кW. Ови параметри су, према ријечима привредника, битни за рачун, а о њима нема изјашњења у предложеном Уговору.

Уговори садрже и мноштво других одредби које иду на штету пословне заједнице.

У Унији удружења послодаваца РС су рекли да ће тражити састанак с „Електропривредом“, а у Привредној комори РС су уговоре који су стигли из ЕРС оцијенили недопустивим.

Струја за привреду посљедњи пут је поскупјела у фебруару ове године и то за 4,9 одсто.

Коментари 0
Повезане вијести
Владичић појаснио коме ће струја бити скупља, а коме не Владичић појаснио коме ће струја бити скупља, а коме не
ЕРС: Нису у нашој надлежности одлуке о промјени цијене струје, цијену овакве одлуке платиће грађани ЕРС: Нису у нашој надлежности одлуке о промјени цијене струје, цијену овакве одлуке платић...
Поскупљује струја у Републици Српској Поскупљује струја у Републици Српској
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    21h 39m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    10h 52m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    10h 23m
    1
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    10h 46m
    0
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    6h 39m
    0