Прњаворски сапуни од козјег млијека стигли до Америке

24.02.2020. 10:32
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Правимо осам врста сапуна од козјег млијека. Прњаворски мелем је наш посљедњи производ, у њему смо објединили године искуства заједно са најфинијим састојцима из природе, казује Прњаворчанин Игор Кањски, који са породицом, по рецепту старом више од 100 година, производи сапуне од козјег млијека.

Како каже, сапуни су на бази невена, камилице, кукурузног брашна, алоје, коприве, клинчића и природног угља, те уз прњаворски мелем, а у зависности од проблема који се појаве на кожи, препоручују одређену врсту сапуна.

С обзиром на то да је козје млијеко богато витаминима комплекса А, Б, Ц и Д, као и минералима попут жељеза, цинка и бакра, редовна употреба сапуна од козјег млијека чини да кожа буде здрава, а идеални су за све типове коже.

Игор казује да је његова прабака са породицом из Пољске дошла давне 1893. године и са собом донијела, тада за њу, не баш битан рецепт за прављење сапуна, а да је данас цијела породица Кањски укључена у њихово прављење.

На наше питање да ли сапуне данас праве по изворној рецептури из Пољске, Игор казује да их је, за сврху за коју их праве, било немогуће направити ослањајући се стриктно на стари рецепт те да је било потребно много времена да дођу до коначног сазнања који је то начин најефикаснији за прављење идеалног сапуна.

- Рецепт представља базу и основу од које крећемо, али на почетку је било уложено много труда и рада да би се дошло до савршеног производа. Када смо почињали производњу сапуна прије шест-седам година, првих неколико мјесеци били смо прилично деморалисани због немогућности да дођемо до жељеног резултата- прича Игор и присјећа се да су много пута били на ивици тога да одустану, али да им породична упорност то није допустила, те су након дужег времена направили готово савршен производ.

Игор, апсолвент на Правном факултету у Бањалуци, казује за "Независне" да је производња сапуна у његовој породици почела због његова два брата.

- Пошто је млађи брат имао проблема са бронхитисом, родитељ су одлучити набавити козе баш зато што су чули да козје млијеко помаже у лијечењу тих тегоба. Готово истовремено мој други брат имао је проблема са младалачким акнама, тако да смо, након набављања коза, увидјели да имамо све састојке да покушамо направити природни сапун по старој породичној рецептури- приповиједа Игор.

Казује да су сапуне почели правити за личну употребу, међутим након одређеног времена, родбина и пријатељи су чули за ове природне производе, а након што су их пробали, препоручили су их својим пријатељима.

- Након што смо видјели да су корисници задовољни и да се сапуни показују дјелотворним за бројне кожне проблеме, одлучили смо да кренемо у озбиљан подухват и да направимо наше сапуне доступне свима- поносан је Игор.

Већина састојака коју користе за израду сапуна је из њихове производње, а састојке које немају набављају од познаника за које знају да гарантују квалитет.

- Имамо своје козе, тако да имамо и млијеко, поред тога, имамо плантаже невена, камилице, коприве, кукуруза бијелца, алоје, клинчића... Да би наши производи били на врхунском нивоу, неопходно је да састојци буду природни и врхунског квалитета, зато користимо бројна природна уља приликом прављења сапуна - маслиново, рицинусово, кантарионово и кокосово- објашњава Игор.

Сапуни које производи породица Кањски скупљи су од индустријских, али, како Игор каже, ако се зна које све добробити имају за кожу, они су много јефтинији.

- До сада смо имали наруџбе из бројних европских земаља (Њемачке, Аустрије, Пољске, Шведске, Норвешке), а посебно смо поносни што су наши производи завршили и у Чилеу и САД. У Америци су се чудили како, иако их је 300 милиона, нико није успио да направи производ бољи од нашег, казује кроз смијех Игор и додаје да се у БиХ сапуни могу пронаћи у апотекама, биошоповима, маркетима те етно-селима.

Када је у питању процес израде сапуна, предсједник Удружење Пољака "Болеславјец" из Прњавора, судија на фудбалским утакмицама, туристички водич, бесједничар и будући правник прича да је, да би се дошло до финалног производа, потребно много времена, некада и преко 20 дана.

- Сваки сапун се прави ручно и неопходно је да се суши на собној температури (хладним поступком) како не би изгубио љековита својства, тако да је сваки производ уникатан и у њега је уложено много труда и љубави. Да бисмо дошли до коначног производа, правимо смјесу комбиновану са козјим млијеком, биљем, тачно утврђеном мјешавином природних уља и натријум-хидроксидом- прича Игор.

Заштита

Сапуне из породице Кањски носили су на анализу у Институт за јавно здравство, гдје је потврђено да су производи безбједни за употребу и да имају идеалну ПХ вриједност за кожу, али свој производ још нису патентирали, јер су, како Игор каже, свјеже регистровани, те су покренули поступак за заштиту својих производа.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Milica 24.02.2020. 11:00
    Svaka cast..
Повезане вијести
Аутом се закуцао у радар у Прњавору па ухапшен Аутом се закуцао у радар у Прњавору па ухапшен
Милан Петровић кандидат СДС-а за градоначелника Прњавора Милан Петровић кандидат СДС-а за градоначелника Прњавора
Таксиста Милојица Ђураш беспалтно превози добровољне даваоце крви за дјевојчицу Теодору (ВИДЕО) Таксиста Милојица Ђураш беспалтно превози добровољне даваоце крви за дјевојчицу Теодору (В...
Најчитаније
  • Владо Шипчић – посљедњи четник који је оружану борбу са комунистима водио до 1957. године
    18h 24m
    19
  • ИНТЕРВЈУ: Војислав Војо Чаркић – Легендарни прота Војо
    18h 4m
    1
  • Привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    21h 27m
    0
  • На данашњи дан формирана Војска Републике Српске
    22h 24m
    13
  • Састанак о уређењу и одржавању гробља “Црквице”
    19h 21m
    0