Прочитана три записника преминулих свједока

19.02.2024. 15:06
0
ИЗВОР: srna.rs

Тужилаштво БиХ је на суђењу за злочине над заробљеним припадницима Војске Републике Српске /ВРС/ на подручју Горажда и Вишеграда од 1992. до 1994. прочитало три записника о саслушању у међувремену преминулих свједока, а који су изнијели сазнања о заробљеним припадницима ВРС.

Тужилац Маријана Чобовић прочитала је записник о саслушању Амира Шабовића, у којем је изјавио да је прво био припадник Територијалне одбране Илиџа и да је у октобру 1992. добио наредбу за прекоманду у Прву вишеградску бригаду, гдје је имао задужење да испитује заробљене војнике ВРС и о томе сачини записник.

- Двојице се сјећам - један је Мићо, знам да је био бивши фудбалер, а други је Танасковић. За друго двоје се не сјећам ни имена, нити лика - навео је свједок у изјави коју преноси "Бирн".

Шабовић је, према записнику, испитивање вршио сам и не сјећа се ко је доводио заробљенике, а саслушавао их је о војним структурама и капацитетима ВРС.

Свједок је у исказу рекао да је испитивање војних заробљеника требао радити неко из безбједносних структура, наводећи име Ћамила Рамића.

- То је требао радити извјесни Ћамил Рамић, не знам да ли је он испитивао њих, али није био са мном - наведено је у Шабовићевој изјави.

Тужилац је прочитала и исказ Емира Мушановића, који је испричао да је прво био у Територијалној одбрани, а касније у Источнобосанској оперативној групи у Горажду, гдје је био распоређен на обезбјеђивању објеката, између осталог и болнице, гдје су доведени рањени припадници ВРС који су заробљени.

- Обезбјеђивали смо их да не дође до малтретирања, а било је неког вербалног од цивилних лица, али успијевали смо зауставити - прочитала је Чобовићева из исказа Мушановића, који је навео и да је у једном воду био и Рамиз Мићивода.

На питања тужиоца током узимања исказа о заробљеницима, Мушановић је тада навео да је познавао заробљеног Мићу, а да је за Танасковића сазнао да је преминуо у заробљеништву.

- Чуо сам да их треба размијенити за неко брашно, али да је он подлегао - прочитала је Чобовићева.

Свједок је у прочитаном исказу навео њему позната имена надређених у Војној полицији и Источнобосанској оперативној групи, те да је у њему непознатом тренутку Емира Имамовића замијенио Химзо Селимовић.

Адем Кос је у исказу испричао да је био кувар у стационару и да се сјећа довођења рањених српских војника, али да није знао којој је јединици, нити воду припадао.

- Сјећам се да су у акцији била заробљена нека четири српска војника и да су одведени у један приватни објекат - наведено је у Косовом исказу, у којем је навео да преко рођака Амира Коса зна да је надређени био Ћамил Рамић.

Ћамил Рамић, Химзо Селимовић и Рамиз Мићивода оптужени су за злочине над заробљеним припадницима Војске Републике Српске на подручју Горажда и Вишеграда од 1992. до 1994. године.

Суди се и Мехмеду Добрачи, којем су на терет стављени злочини над заробљеницима и цивилима почињени 1995. године на подручју Рогатице и Горажда.

Суђење ће бити настављено у понедјељак, 26. фебруара, када је најављено саслушање вјештака војне струке.

Коментари 0
Повезане вијести
Нова суспензија за Диану Кајмаковић Нова суспензија за Диану Кајмаковић
Миличевић: Оптужница и мјере забране Драгомиру Васићу најсрамније странице правосуђа БиХ Миличевић: Оптужница и мјере забране Драгомиру Васићу најсрамније странице правосуђа БиХ
Суђење Буљубашићу: Свједок видио мртве комшије у клисури Суђење Буљубашићу: Свједок видио мртве комшије у клисури
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    9h 1m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    8h 25m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    6h 40m
    11
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    23h 9m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    8h 19m
    0