Pročitana tri zapisnika preminulih svjedoka

19.02.2024. 15:06
0
IZVOR: srna.rs

Tužilaštvo BiH je na suđenju za zločine nad zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske /VRS/ na području Goražda i Višegrada od 1992. do 1994. pročitalo tri zapisnika o saslušanju u međuvremenu preminulih svjedoka, a koji su iznijeli saznanja o zarobljenim pripadnicima VRS.

Tužilac Marijana Čobović pročitala je zapisnik o saslušanju Amira Šabovića, u kojem je izjavio da je prvo bio pripadnik Teritorijalne odbrane Ilidža i da je u oktobru 1992. dobio naredbu za prekomandu u Prvu višegradsku brigadu, gdje je imao zaduženje da ispituje zarobljene vojnike VRS i o tome sačini zapisnik.

- Dvojice se sjećam - jedan je Mićo, znam da je bio bivši fudbaler, a drugi je Tanasković. Za drugo dvoje se ne sjećam ni imena, niti lika - naveo je svjedok u izjavi koju prenosi "Birn".

Šabović je, prema zapisniku, ispitivanje vršio sam i ne sjeća se ko je dovodio zarobljenike, a saslušavao ih je o vojnim strukturama i kapacitetima VRS.

Svjedok je u iskazu rekao da je ispitivanje vojnih zarobljenika trebao raditi neko iz bezbjednosnih struktura, navodeći ime Ćamila Ramića.

- To je trebao raditi izvjesni Ćamil Ramić, ne znam da li je on ispitivao njih, ali nije bio sa mnom - navedeno je u Šabovićevoj izjavi.

Tužilac je pročitala i iskaz Emira Mušanovića, koji je ispričao da je prvo bio u Teritorijalnoj odbrani, a kasnije u Istočnobosanskoj operativnoj grupi u Goraždu, gdje je bio raspoređen na obezbjeđivanju objekata, između ostalog i bolnice, gdje su dovedeni ranjeni pripadnici VRS koji su zarobljeni.

- Obezbjeđivali smo ih da ne dođe do maltretiranja, a bilo je nekog verbalnog od civilnih lica, ali uspijevali smo zaustaviti - pročitala je Čobovićeva iz iskaza Mušanovića, koji je naveo i da je u jednom vodu bio i Ramiz Mićivoda.

Na pitanja tužioca tokom uzimanja iskaza o zarobljenicima, Mušanović je tada naveo da je poznavao zarobljenog Miću, a da je za Tanaskovića saznao da je preminuo u zarobljeništvu.

- Čuo sam da ih treba razmijeniti za neko brašno, ali da je on podlegao - pročitala je Čobovićeva.

Svjedok je u pročitanom iskazu naveo njemu poznata imena nadređenih u Vojnoj policiji i Istočnobosanskoj operativnoj grupi, te da je u njemu nepoznatom trenutku Emira Imamovića zamijenio Himzo Selimović.

Adem Kos je u iskazu ispričao da je bio kuvar u stacionaru i da se sjeća dovođenja ranjenih srpskih vojnika, ali da nije znao kojoj je jedinici, niti vodu pripadao.

- Sjećam se da su u akciji bila zarobljena neka četiri srpska vojnika i da su odvedeni u jedan privatni objekat - navedeno je u Kosovom iskazu, u kojem je naveo da preko rođaka Amira Kosa zna da je nadređeni bio Ćamil Ramić.

Ćamil Ramić, Himzo Selimović i Ramiz Mićivoda optuženi su za zločine nad zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske na području Goražda i Višegrada od 1992. do 1994. godine.

Sudi se i Mehmedu Dobrači, kojem su na teret stavljeni zločini nad zarobljenicima i civilima počinjeni 1995. godine na području Rogatice i Goražda.

Suđenje će biti nastavljeno u ponedjeljak, 26. februara, kada je najavljeno saslušanje vještaka vojne struke.

Komentari 0
Povezane vijesti
Nova suspenzija za Dianu Kajmaković Nova suspenzija za Dianu Kajmaković
Miličević: Optužnica i mjere zabrane Dragomiru Vasiću najsramnije stranice pravosuđa BiH Miličević: Optužnica i mjere zabrane Dragomiru Vasiću najsramnije stranice pravosuđa BiH
Suđenje Buljubašiću: Svjedok vidio mrtve komšije u klisuri Suđenje Buljubašiću: Svjedok vidio mrtve komšije u klisuri
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    23h 50m
    0
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    2h 7m
    2
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    20h 39m
    1
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    23h 57m
    4
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    15h 17m
    0