Продајом умјетничких дјела помажу незбринуту дјецу

17.12.2023. 21:55
0
ИЗВОР: nezavisne.com

У простору Градске галерије у Бихаћу отворена је традиционална продајна изложба умјетничких дјела која су настала у склопу овогодишње, 19. Међународне ликовне колоније. Она је одржана у Центру за напуштену и незбринуту дјецу "Дуга", који се налази у Кулен Вакуфу, надомак Бихаћа.

На овогодишњој ликовној колонији, која је одржана у мају ове године, судјеловало је 40 умјетника из земаља региона, али и неколико европских држава, те је тада настало око 100 умјетничких слика.

- Осим умјетничких дјела, традиционално продајемо календаре и честитке. Задовољни смо јер је посљедњих година одазив одличан, посебно од појединаца и фирми које куповином помажу наш рад. На овакав начин се прикупе значајна средства која су нам неопходна - истакла је Сабина Љешчанин, директорица Центра "Дуга".

Према њеним ријечима, умјетничка дјела се истовремено каталогизирају и потом продају на аукцијама, а сав приход тако остварен уплаћује се на рачун ове установе.

Циљ свега је скренути пажњу јавности на проблематику дјеце која су привремено или трајно остала без родитељске заштите, те прикупити финансијска средства за квалитетнији рад овог центра.

Временом је ова интернационална ликовна колонија постала један од значајнијих културних догађаја овог типа у Босни и Херцеговини, те окупља реномирана имена из свијета умјетности.

Иначе, идејни творац догађаја је познати бихаћки новинар и еколог Бошко Марјановић, а прва ликовна колонија одржана је 2002. године. Првобитно је имала локални карактер, на њој су судјеловали само умјетници с простора УСК, да би временом прерасла у респектабилан интернационални културни догађај.

Тренутно у Центру "Дуга" борави 20 малишана који су остали без родитељске бриге, а у првих пет мјесеци ове године примили су седморо дјеце.

- Ми дјецу збрињавамо привремено док надлежне социјалне установе не пронађу трајно рјешење за њих. Најмлађе дијете тренутно је беба од четири мјесеца, а најстарије има пет година - каже Љешчанинова.

Кроз Центар "Дуга" у протеклих 20 година, колико постоји ова установа, прошло је око хиљаду дјеце која су остала без родитељске скрби.

Златан Чекић

Коментари 0
Повезане вијести
Покренуо бесплатну шлеп службу за лица са инвалидитетом Покренуо бесплатну шлеп службу за лица са инвалидитетом
Доктор Александар се бори за живот, али не одустаје од спасавања других Доктор Александар се бори за живот, али не одустаје од спасавања других
Полицајци спасили живот малољетници Полицајци спасили живот малољетници
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    18h 35m
    9
  • Сутра празник Цвијети
    18h 41m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    18h 49m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    21h 6m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    9h 30m
    0