Prodajom umjetničkih djela pomažu nezbrinutu djecu

17.12.2023. 21:55
0
IZVOR: nezavisne.com

U prostoru Gradske galerije u Bihaću otvorena je tradicionalna prodajna izložba umjetničkih djela koja su nastala u sklopu ovogodišnje, 19. Međunarodne likovne kolonije. Ona je održana u Centru za napuštenu i nezbrinutu djecu "Duga", koji se nalazi u Kulen Vakufu, nadomak Bihaća.

Na ovogodišnjoj likovnoj koloniji, koja je održana u maju ove godine, sudjelovalo je 40 umjetnika iz zemalja regiona, ali i nekoliko evropskih država, te je tada nastalo oko 100 umjetničkih slika.

- Osim umjetničkih djela, tradicionalno prodajemo kalendare i čestitke. Zadovoljni smo jer je posljednjih godina odaziv odličan, posebno od pojedinaca i firmi koje kupovinom pomažu naš rad. Na ovakav način se prikupe značajna sredstva koja su nam neophodna - istakla je Sabina Lješčanin, direktorica Centra "Duga".

Prema njenim riječima, umjetnička djela se istovremeno katalogiziraju i potom prodaju na aukcijama, a sav prihod tako ostvaren uplaćuje se na račun ove ustanove.

Cilj svega je skrenuti pažnju javnosti na problematiku djece koja su privremeno ili trajno ostala bez roditeljske zaštite, te prikupiti finansijska sredstva za kvalitetniji rad ovog centra.

Vremenom je ova internacionalna likovna kolonija postala jedan od značajnijih kulturnih događaja ovog tipa u Bosni i Hercegovini, te okuplja renomirana imena iz svijeta umjetnosti.

Inače, idejni tvorac događaja je poznati bihaćki novinar i ekolog Boško Marjanović, a prva likovna kolonija održana je 2002. godine. Prvobitno je imala lokalni karakter, na njoj su sudjelovali samo umjetnici s prostora USK, da bi vremenom prerasla u respektabilan internacionalni kulturni događaj.

Trenutno u Centru "Duga" boravi 20 mališana koji su ostali bez roditeljske brige, a u prvih pet mjeseci ove godine primili su sedmoro djece.

- Mi djecu zbrinjavamo privremeno dok nadležne socijalne ustanove ne pronađu trajno rješenje za njih. Najmlađe dijete trenutno je beba od četiri mjeseca, a najstarije ima pet godina - kaže Lješčaninova.

Kroz Centar "Duga" u proteklih 20 godina, koliko postoji ova ustanova, prošlo je oko hiljadu djece koja su ostala bez roditeljske skrbi.

Zlatan Čekić

Komentari 0
Povezane vijesti
Pokrenuo besplatnu šlep službu za lica sa invaliditetom Pokrenuo besplatnu šlep službu za lica sa invaliditetom
Doktor Aleksandar se bori za život, ali ne odustaje od spasavanja drugih Doktor Aleksandar se bori za život, ali ne odustaje od spasavanja drugih
Policajci spasili život maloljetnici Policajci spasili život maloljetnici
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    23h 46m
    10
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    14h 41m
    0
  • Mladi guslar Lazar čuva tradiciju i narodne običaje
    13h 30m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    23h 52m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    16h 7m
    0