Продужена искључења струје због врућине

04.06.2024. 21:01
0
ИЗВОР: srna.rs

Египат је саопштио да ће током дана продужити искључења струје широм земље за сат времена да би се заштитиле регионалне гасне и електроенергетске мреже усљед повећане потрошње изазване топлотним таласом.

Температура је током дана у Каиру достигла готово 40 степени Целзијусових, а предвиђа се да ће порасти још више у наредним данима.

- То захтијева повећање периода растерећења за још један сат, само данас, да би се одржала оперативна ефикасност националне мреже за пренос електричне енергије и гаса - наводи се у заједничком саопштењу министарстава за нафту и електричну енергију.

Залихе природног гаса који се у Египту користи за производњу електричне енергије све су мање у вријеме када растућа популација троши све више струје. Влада је годинама субвенционисала цијену електричне енергије.

Државни електроенергетски сектор је прошлог љета почео да искључује струју на један сат дневно, а почетком овог љета искључења су продужена на два сата дневно.

Египат покушава да смањи потрошњу новца на субвенције од када је у марту потписао пакет финансијске подршке од осам милијарди долара са Међународним монетарним фондом.

Коментари 0
Повезане вијести
Оборен љетни рекорд у потрошњи струје Оборен љетни рекорд у потрошњи струје
Рекордна потрошња струје у Српској Рекордна потрошња струје у Српској
Стигло образложење зашто је дошло до нестанка струје Стигло образложење зашто је дошло до нестанка струје
Најчитаније
 • Ово је полицајац који је убијен у Лозници
  18h 47m
  4
 • Ушао у лифт у суботу, а изашао у понедјељак
  10h 51m
  0
 • Рањени полицајац открио детаље крвавог пира Албанца
  8h 21m
  0
 • Од морбила преминуо младић у Сарајеву
  16h 10m
  0
 • Прекид електричне енергије у Палама
  19h 58m
  0