Produžena isključenja struje zbog vrućine

04.06.2024. 21:01
0
IZVOR: srna.rs

Egipat je saopštio da će tokom dana produžiti isključenja struje širom zemlje za sat vremena da bi se zaštitile regionalne gasne i elektroenergetske mreže usljed povećane potrošnje izazvane toplotnim talasom.

Temperatura je tokom dana u Kairu dostigla gotovo 40 stepeni Celzijusovih, a predviđa se da će porasti još više u narednim danima.

- To zahtijeva povećanje perioda rasterećenja za još jedan sat, samo danas, da bi se održala operativna efikasnost nacionalne mreže za prenos električne energije i gasa - navodi se u zajedničkom saopštenju ministarstava za naftu i električnu energiju.

Zalihe prirodnog gasa koji se u Egiptu koristi za proizvodnju električne energije sve su manje u vrijeme kada rastuća populacija troši sve više struje. Vlada je godinama subvencionisala cijenu električne energije.

Državni elektroenergetski sektor je prošlog ljeta počeo da isključuje struju na jedan sat dnevno, a početkom ovog ljeta isključenja su produžena na dva sata dnevno.

Egipat pokušava da smanji potrošnju novca na subvencije od kada je u martu potpisao paket finansijske podrške od osam milijardi dolara sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Komentari 0
Povezane vijesti
Stiglo obrazloženje zašto je došlo do nestanka struje Stiglo obrazloženje zašto je došlo do nestanka struje
I Grčka ostala bez električne energije I Grčka ostala bez električne energije
Stabilizuje se snabdijevanje strujom, stiglo i obrazloženje zašto je došlo do nestanka Stabilizuje se snabdijevanje strujom, stiglo i obrazloženje zašto je došlo do nestanka
Najčitanije
  • Isključenja struje u Istočnoj Ilidži, Istočnom Novom Sarajevu i Palama
    16h 40m
    0
  • Osuđen vlasnik streljane u koju je išao Kosta K.
    9h 30m
    0
  • Nevjerovatna priča o čuvenom ljekaru: “Lazina žena me našla među mrtvima, a on za mene Hrvata uradio najdragocjeniju stvar”
    8h 49m
    0
  • Doživotna robija zbog ubistva dvogodišnje djevojčice
    7h 24m
    1
  • Ispao jedan od najtežih Novakovih rivala na putu do polufinala Vimbldona
    7h 12m
    0