Produžena isključenja struje zbog vrućine

04.06.2024. 21:01
0
IZVOR: srna.rs

Egipat je saopštio da će tokom dana produžiti isključenja struje širom zemlje za sat vremena da bi se zaštitile regionalne gasne i elektroenergetske mreže usljed povećane potrošnje izazvane toplotnim talasom.

Temperatura je tokom dana u Kairu dostigla gotovo 40 stepeni Celzijusovih, a predviđa se da će porasti još više u narednim danima.

- To zahtijeva povećanje perioda rasterećenja za još jedan sat, samo danas, da bi se održala operativna efikasnost nacionalne mreže za prenos električne energije i gasa - navodi se u zajedničkom saopštenju ministarstava za naftu i električnu energiju.

Zalihe prirodnog gasa koji se u Egiptu koristi za proizvodnju električne energije sve su manje u vrijeme kada rastuća populacija troši sve više struje. Vlada je godinama subvencionisala cijenu električne energije.

Državni elektroenergetski sektor je prošlog ljeta počeo da isključuje struju na jedan sat dnevno, a početkom ovog ljeta isključenja su produžena na dva sata dnevno.

Egipat pokušava da smanji potrošnju novca na subvencije od kada je u martu potpisao paket finansijske podrške od osam milijardi dolara sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Komentari 0
Povezane vijesti
Stiglo obrazloženje zašto je došlo do nestanka struje Stiglo obrazloženje zašto je došlo do nestanka struje
I Grčka ostala bez električne energije I Grčka ostala bez električne energije
Stabilizuje se snabdijevanje strujom, stiglo i obrazloženje zašto je došlo do nestanka Stabilizuje se snabdijevanje strujom, stiglo i obrazloženje zašto je došlo do nestanka
Najčitanije
 • Vatrogasci iz Istočnog Sarajeva potresnom porukom oprostili se od mladog kolege
  21h 35m
  0
 • Ubijene dvije osobe, jedna povrijeđena
  10h 4m
  0
 • Dr Vladimir Radović novi specijalista ginekologije i akušerstva u Bolnici „Srbija“
  16h 35m
  6
 • Mostarka ima rak koji je metastazirao, a i suprug joj je teško bolestan: Pomozimo joj u liječenju
  20h 50m
  0
 • Putniče namjerniče, ako prolaziš kroz Ulm svrati na srpsko vojničko groblje
  11h 6m
  1