Проглашено ванредно стање у Кантону Сарајево због поплава

08.11.2021. 19:16
0
ИЗВОР: СРНА

Влада Кантона Сарајево прогласила је стање природне несреће од поплава на подручју овог кантона.

Одлука, која одмах ступа на снагу, донесена је на приједлог Кантоналног штаба цивилне заштите, након што је разматрана тренутна ситуација, а имајући у виду да су општине Илијаш и Вогошћа прогласиле стање природне несреће, као и Илиџа, за подручја мјесних заједница Доњи Которац, Бутмир, Отес, Осијек, Блажуј и Вреоце.

Кантонални премијер Един Форто рекао је да је овом одлуком активиран цјелокупан систем у Кантону Сарајево и стављен на располагање Кантоналном штабу цивилне заштите, те омогућено активирање намјенских средства за помоћ становницима у невољи.

То значи да Кантонални штаб цивилне заштите преузима потпуну контролу и команде над свим службама цивилне заштите, правним субјектима и јавним предузећима, саопштено је из Владе Кантона Сарајево.

Одређено је да сва кантонална министарства, самосталне кантоналне управе и управне организације, јавне установе и институције, као и јавна предузећа и други правни субјекти, те надлежни општински штабови цивилне заштите ставе Штабу цивилне заштите Кантона на располагање све ресурсе који ће бити кориштени на угроженим подручјима, према плановима заштите и спасавања људи и материјалних добара.

Кантонална Влада одређује да одмах буде организован рад и уведено пасивно дежурство ради извршавања наредби Штаба цивилне заштите Кантона Сарајево у свим кантоналним министарствима, самосталним управама и управним организацијама, те јавним установама и институцијама.

Одређено је и да Штаб цивилне заштите, у складу са исказаним потребама на угроженим подручјима, може ангажовати одговарајуће кантоналне службе заштите и спасавања и кантоналне специјализоване јединице цивилне заштите, као и друге правне субјекте, јавна предузећа и грађане.

- Трошкови који настану ангажовањем Штаба цивилне заштите, кантоналних служби заштите и спасавања, кантоналних специјализованих јединица цивилне заштите, те додатним планским ангажовањем недостајућих ресурса током акција заштите и спасавања људи на угроженим подручјима, покриће се из средстава посебне накнаде за заштиту од природних и других несрећа и то по процедурама прописаним Одлуком о условима и начину кориштења средстава остварених по основу посебне накнаде за заштиту од природних и других несрећа, као и из средстава остварених по основу помоћи виших нивоа власти - наведено је у одлуци.

Руководиоци кантоналних министарстава, самосталних кантоналних управа и управних организација, јавних установа, као и градских и општинских служби за управу, те правних лица и других институција имају обавезу да обезбиједе спровођење наредби надлежних штабова цивилне заштите.

Коментари 0
Повезане вијести
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
Митрополит Хризостом сутра служи вечерње у Саборном храму Митрополит Хризостом сутра служи вечерње у Саборном храму
Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву? Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву?
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    4h 10m
    7
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    3h 6m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    21h 51m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    18h 50m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    20h 2m
    0